Csúcs fölhagy a pénzügypolitikával

Csúcs László a továbbiakban - az Orbán-Torgyán-találkozón született költségvetési döntések ismeretében - nem kíván az FKGP-frakció képviseletében pénzügypolitikai kérdésekkel foglalkozni a parlamentben. Bánk Attila frakcióvezető sajnálattal veszi tudomásul a döntést, s a továbbiakban kulturális területen számít a politikus munkájára.

Orbán Viktor és Torgyán József megegyezésének ismeretében határozott úgy, hogy a továbbiakban nem foglalkozik pénzügypolitikai kérdésekkel a kisgazda frakció képviseletében, mert ehhez teljes politikai támogatásra van szükség - nyilatkozta Csúcs László, az FKGP frakcióvezető-helyettese. A mai frakció elnökségi ülésen várhatóan eldől, hogy mi lesz az általa benyújtott módosító javaslatok sorsa, s ki viszi tovább a parlamenti képviselőcsoportban a pénzügypolitikát. A politikus nemmel válaszolt a frakció elhagyásának lehetőségét firtató kérdésre. Inkább az foglalkoztatja, milyen területen tud értelmesen tovább dolgozni. Hozzátette: az viszont elképzelhető, hogy kizárják a testületből. Csúcs László kijelentette: hétfőn és kedden is egyeztetett ugyan Bánk Attila frakcióvezetővel, ám a végső következtetéseket csak a frakció elnökség mai ülése után vonja le. Elöljáróban azért döntése hátteréről közölte: a képviselőcsoport valamennyi létező fórumával egyeztetett álláspontokat képviselt eddig a médiában és a parlamentben a kétéves költségvetés és az adótörvények ügyében.
Az augusztus 23-ai, rendkívüli plenáris ülésen napirend előtti fölszólalásában összegezte, miért nem értenek egyet a kétéves költségvetéssel - emlékeztetett a politikus. A sajtóból tudta meg, hogy Orbán Viktor és Torgyán József megállapodása értelmében pártfrakciója önállóan egyetlen módosító indítványt sem terjeszt elő a költségvetéssel összefüggésben.
Megjegyezte: nehéz helyzetbe kerülhet a gazdaság amiatt, hogy a frakció lemondott a törvénymódosítások benyújtásáról. Csúcs László fölidézte múlt keddi, az adótörvényekről szóló vezérszónoki fölszólalását, amelyben bírálta az előterjesztés elvi rendezetlenségét. Többek között azt, hogy a végleges költségvetés ismerete nélkül tárgyaltak a forrásképző bevételi eszközökről. Hangsúlyozta azt is, hogy a kisgazda adófilozófia eltér a Fideszétől, amely rendkívül racionális és teljesítmény központú. Ezzel szemben az FKGP-nek legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a szegény családok fölkarolása is.
Rendkívül sajnálja, de tudomásul veszi Csúcs László döntését - közölte Bánk Attila, frakcióvezető. Szerinte a kialakult helyzet jó példa arra, amikor egy egyéniség szakmai véleménye szembe kerül a politikai döntéssel. Lehet, hogy az utóbbiról Csúcs a sajtóból értesült, ennek az az oka, hogy nem vett részt azon az ülésen, amikor a frakciót tájékoztatták ezekről a kérdésekről - folytatta. Fájlalja, hogy frakciótársa fölhagy korábbi szakmai tevékenységével, ám leszögezte: a csoport politikai munkát folytat. Az ő feladata pedig az, hogy garantálja a kormányzás nyugodt hátterét, s a koalíció pártjai által hozott politikai döntéseket betartsa és betartassa - hangsúlyozta Bánk Attila. Csúcs Lászlóra továbbra is számítanak, elképzelhető, hogy a kulturális munkacsoportban folytatja majd tevékenységét - jegyezte meg a frakcióvezető.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 8.)