Elutasították a dorogházi időközi helyhatósági választás után érkezett óvásokat

A dorogházi időközi helyhatósági választás után érkezett valamennyi óvást elutasította szerdán a Nógrád megyei területi választási bizottság. A vasárnap Dorogházán tartott időközi helyhatósági választást követően öt kifogás érkezett a polgármester-választás és a kislistás eredmény ellen.

A kifogások egyike szerint megsértették a kampánycsendet azzal, hogy szombaton a dorogháziak postaládájukban egy ajánlott polgármestert és egy ajánlott testületet tartalmazó listát találtak. A területi választási bizottság szerint a kampánycsend megsértésére tett észrevétel jogos, azonban az összesítésre vonatkozó szabályokat ezzel még nem sértették meg, így ezen oknál fogva nem lehet megsemmisíteni az eredményt.

További kifogás merült fel a szavazólapok nyomtatására. E szerint a jelöltek neve melletti kör kevéssel lejjebb csúszott, ami megtévesztette a szavazókat. A panaszt - melyet egyébként voksolás közben is jeleztek a szavazókörökből - megalapozatlannak tartotta a területi választási bizottság, megállapítva, hogy ez még nem adhatott tévedésre okot.

A kampánycsend megsértésének minősítették a Mai Nap szeptember 9-ei számában a dorogházi választásról szóló cikket is, melyben név szerint és esélyesként említették a győztes polgármester jelöltet. A kifogást elbírálók szerint azonban ez nem lehetett befolyással a választás eredményére.

Egy, a testületből mindössze három vokssal kiszorult képviselőjelölt azt kifogásolta, hogy a jegyzőkönyv alapján túl sok az érvénytelen szavazatok száma. A bizottság valamennyi érvénytelen voksot átvizsgálva állapította meg, hogy a panasz megalapozatlan.

A dorogházi választás eredménye azonban ezzel még mindig nem végleges: a területi választási bizottság döntése ellen csütörtökön 16 óráig a Nógrád Megyei Bírósághoz címzett, de a területi választási bizottsághoz benyújtott kifogással lehet élni.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 13.)