Milliós állami kártérítés a hemofíliás betegeknek

Pren kívül akar megállapodni a kezelésük során hepatitisz C vírussal megfertőződött hemofíliás betegekkel a magyar állam - értesült a Magyar Hírlap. A Pénzügyminisztériumban készülő javaslat szerint eltérő mértékű kártérítést kapnának az érintettek, valószínűleg lényegesen kevesebbet, mint amit a nemrégiben zárult precedensper alapján ítélne meg számukra a bíróság.

A Magyar Hírlap értesülései szerint még ebben a hónapban a kormány elé kerül az a javaslat, amelynek célja az orvosi kezelésük során hepatitisz C vírussal megfertőződött hemofíliás betegek kártalanítása. A Pénzügyminisztériumban készülő tervezetben az állam peren kívüli megegyezésre törekszik azokkal a betegekkel, akik már jelezték kártérítési igényüket - tudta meg a lap a tárcánál. A mintegy kétszáz vérzékeny beteg - a szakértői szintű PM-elképzelések szerint - eltérő összegű kártalanításra számíthatna, elsősorban attól függően, hogy csak hordozza a vírust, vagy már meg is betegedett attól. A differenciált kártérítés összege valószínűleg lényegesen kevesebb lenne, mintha a fertőzöttek a bíróságtól kérnének s kapnának jogorvoslatot. Ez utóbbi esetre ugyanis már született egy precedensértékkel bíró döntés: annak a négy hemofíliásnak az ügyében, akik még tavaly ősszel, a Hemofíliások Baráti Köre támogatásával perelték be a magyar államot.

Az idén nyáron megszületett elsőfokú bírósági ítélet az államot egyenként csaknem négymillió forint kártérítés és havi 14 ezer forint életjáradék megfizetésére kötelezte. A baráti kör adatai szerint a mintegy ezer hemofíliás 95 százalékának szervezetébe bekerült hepatitisz C vírus 1992 előtt, amikor erre a kórokozóra még nem szűrték a vért. Ha ők mindannyian bírósághoz fordulnának, az államnak a jelenlegi gyakorlat szerint több milliárd forintot kellene kártérítésként fizetnie. A bíróság ugyanis nem differenciál. Sőt amint azt az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezésében a pénzügyi tárca kifogásolja, azt sem mérlegeli, hogy a betegek egészségi állapotában bekövetkezett kedvezőtlen változások közül melyeket okozta a fertőzés, és melyeket az alapbetegség. Márpedig ez a pert vesztettek szerint a kártérítés összegét is befolyásolja, amit alapvetően túlzottnak tart a PM. A csaknem négymillió forintból egyébként - mint a baráti kör elnöke elmondta - eddig csaknem kétmillió forintot kaptak meg eddig.

Csuja László szerint a peren kívüli egyezség egyébként csak akkor járható út, ha mindenki egyforma összegű kártérítést kap, és erre a költségvetésből biztosítanak fedezetet. Ellenkező esetben azt fogják javasolni a hepatitisz C-vel fertőzötteknek, hogy - tekintettel a precedensper eredményére - ők is a bíróságon kérjenek jogorvoslatot.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 5.)