Pápán meghátrálhat a Honvédelmi Minisztérium a Fidesz előtt

Meghátrálásra kényszerítheti a Fidesz a Honvédelmi Minisztériumot a pápai repülőtér ügyében. A szaktárcánál nem kívánják kommentálni, hogy a legnagyobb kormánypárt meg akarja tartani a bezárásra ítélt pápai katonai repteret. Szabó János honvédelmi miniszter nemrég szakmailag helyes döntésnek nevezte a repülőezred felszámolását, a repülőtér megszüntetéséről hallgatott. Az objektum felszámolásával szemben azonban szinte valamennyi politikai szereplő felsorakozott.

A pápai repülőtér jövője ügyében megmerevedtek a frontvonalak. A kisgazda irányítású Honvédelmi Minisztérium két hónappal ezelőtt döntött a katonai objektum felszámolásáról. Simicskó Istvánnak, a Fidesz képviselőjének hétfői nyilatkozata azonban új helyzetet teremthet. A honvédelmi bizottság volt fideszes alelnöke ugyanis frakciója nevében bejelentette, hogy javaslatokat fogalmaznak meg a pápai repülőtér továbbhasznosításával kapcsolatban, mert fontosnak tartja, hogy a repülőtér valamilyen formában megmaradhasson a honvédelem céljaira.

A Honvédelmi Minisztérium vezetősége nem kívánja kommentálni a Fidesz javaslatát, mert a pápai repülőtér ügyét szakmai kérdésnek tekinti, az ügy viszont jelenleg politikai viták középpontjába került - tudta meg a Népszava a szaktárca illetékesétől. A tárca kisgazda irányítású vezetése az elmúlt hetek vitáiban következetesen arra hivatkozott, hogy szakmailag megalapozott döntés született. Szabó János miniszter nemrég azt mondta a parlamentben, hogy a honvéd vezérkarnak és a minisztérium közigazgatási apparátusának meg kellett határoznia a megszüntetésre vagy átalakulásra kerülő szervezetek körét is. Állítása szerint a szaktárca vezetése maximális lehetőséget adott a katonai-szakmai javaslatok érvényesülésére. Szabó kijelentette: a pápai repülőezred megszüntetése nem rossz döntés, a repülőtér felszámolásáról hallgatott.

A repülőtérrel kapcsolatos döntéssel szemben valamennyi politikai erő felsorakozott. Kövér László, a Fidesz elnöke a parlamentben bírálta emiatt a minisztériumot, Orbán Viktor miniszterelnök nyíltan kritizálta Fodor Lajos vezérezredest egy, a bezárással kapcsolatos nyilatkozata miatt, a parlament honvédelmi bizottságának tagjai pedig - párthovatartozástól függetlenül - ellenezték a repülőtér felszámolását, és örülnének a döntés megváltoztatásának. A testület elnöke, a kisgazda Lányi Zsolt sem érti, ki hozhatott olyan a döntést, amelyet mindenki ellenez. Egyes ellenzéki képviselők szerint a legnagyobb kormánypárt magatartását az is befolyásolhatja, hogy Kövér László pártelnök eddig mindig a pápai választókörzetben indult egyéniben az országgyűlési választásokon, és ez várhatóan a 2002-es választásokon is így lesz. A 800 munkahely megszüntetését jelentő döntés pedig nagyon negatívan befolyásolná a pártelnök választási esélyeit a városban. Mindez együtt azt jelentheti, hogy a Honvédelmi Minisztérium meghátrálhat a repülőtér ügyében.

Június 22-én jelentette be Pápán Fodor Lajos, a Magyar Honvédség parancsnoka, hogy megszűnik Pápán az ott állomásozó repülőezred. Augusztus 24-ig, a pápai vadászrepülők búcsúztató ünnepségen lapértesülések szerint Fodor úgy fogalmazott, hogy politikai döntést hozott az Országgyűlés a honvédség átszervezéséről. Ennek értelmében kisebb és finanszírozhatóbb honvédséget akarnak létrehozni. A Pápán szolgáló MiG-21-esek pedig nem illeszthetők be a NATO korszerű rendszerébe. Talla István vezérőrnagy, a légierő vezérkari főnöke úgy vélte, a döntést a politika hozza, a katona dolga, hogy teljesítse azt. Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság elnöke erre úgy reagált, nem ők szavazták meg Pápa bezárását. Csak egy általános elvre voksoltak, mely szerint kisebb, finanszírozható, de ütőképes hadseregre van szükség. Szeptember 5-én Kövér László, a Fidesz elnöke és Kovács Zoltán fideszes képviselő interpellációjukban azt a kérdezték: valóban szakmai konszenzus alapján határoztak-e a pápai repülőtér bezárásáról. Szabó János honvédelmi miniszter leszögezte: a megszüntetés nem volt rossz döntés. Másnap Orbán Viktor Fodor korábbi kijelentésére reagálva arról beszélt, "nem felel meg a valóságnak, hogy politikai döntés született a pápai repülőezred felszámolásáról". Kifejtette, hogy konzultálni fog a vezérkari főnökkel, hogy a jövőben pontosan fogalmazzon, s amennyiben úgy érzi, nem bírja erővel a haderőreform végigvitelét, akkor vonja le a konzekvenciákat. Fodor Lajos cáfolta, hogy politikai döntésnek nevezte volna a repülőtér bezárását.

Zsoldos Attila, Pungor András

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 6.)