Vállalkozói igazolvány az örömlányoknak

Megindulhat a prostituáltak rohama a vállalkozói igazolványokért azt követően, hogy a Belügyminisztérium kijelöli számukra a türelmi zónát. Józsefváros polgármestere szerint viszont bűncselekményt követnek el azok a hivatalok, amelyek vállalkozói engedélyt állítanak ki a prostituáltaknak. A prostituáltak szerdán alakuló egyesülete a vállalkozói igazolványhoz és egészségügyi könyvhöz köti az örömlányok felvételét a szervezetbe.

A Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat arra számít, hogy a Belügyminisztérium egy hónapon belül kijelöli a türelmi zónát, s ezért a fővárosban hamarosan másfélezer prostituált váltja ki a tevékenységéhez szükséges egészségügyi könyvet.

Ha lesz türelmi zóna, a prostituáltaknak a könyvön kívül vállalkozói igazolvánnyal is kell rendelkezniük. betéti társaságba vagy kft.-be nem tömörülhetnek. Számlát is kiállíthatnak az ügyfélnek a munkadíjról, ugyanis tavasz óta a tevékenységi körök között szerepel a "szexuális szolgáltatás" is.

Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere szerint azonban a vállalkozói engedély kiadása akadályokba ütközhet. November 1-től a kerületi polgármesteri hivataloknak kell ellátniuk ezt a feladatot. Csécsei Béla elmondta, ekkor mindenképpen jogi állásfoglalást kérnek. A polgármester szerint ugyanis az a hivatal, amelyik vállalkozói igazolványt állít ki, bűncselekményt követ el, hiszen "elősegíti" a prostitúciót. Csécsei Béla az érdekvédelmi szervezettől azt várja, hogy rendeződnek a prostitúció körüli problémák. Hollandiában legalábbis ez történt, miután megalakult a prostituáltak szakszervezete, amellyel a hatóságok szükség esetén tárgyalóasztalhoz tudtak ülni.

Szerdán megalakul, és SIVA Egyesület néven kezd működni a prostituáltak érdekvédelmi szervezete Budapesten az Auróra utcában egy VIII. kerületi szakrendelőben. A szervezet elnöki tisztének várományosa Földi Ágnes, a prostituáltak szóvivője. Az egyesület céljaként "a szexuális kapcsolati kultúra és a szexuális kapcsolatok biztonságának fejlesztését, a reális veszélytudat kiépítésében való közreműködést" jelölte meg. Feladatuknak tekintik továbbá a szexuális úton terjedő betegségek megelőzését és az "óvszerek használatának elősegítését" - olvasható közleményükben.

Az egyesület küzd a "prostitúcióhoz kapcsolódó bűncselekmények megelőzéséért", és közreműködik a "szexuális szolgáltatások törvényes, egészségügyi, valamint higiéniás feltételeinek kialakításában". Az egyesület vállalkozói tevékenységet is folytathat, ám annak bevételét a kitűzött célok megvalósítására kell fordítania. A szervezetnek egyaránt tagja lehet prostituált és nem prostituált. A prostitúcióból élők csak érvényes vállalkozói engedéllyel és orvosi igazolással végezhetik tevékenységüket.

Vajta Zoltán

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Kérdések és válaszok a prostitúcióról.

Korábban:

(2000.09.11.)