A Népszava információi szerint a Magyar Posta Rt. többségi tulajdont akar szerezni a Defend Kft.-ben, Földi László volt hírszerző ezredes cégében. A Defend átvenné a postától az évi ezermilliárd forintot megmozgató pénzszállító és feldolgozó ágazatát. A postás-szakszervezetek felháborítónak tartják, hogy titokban akarják tető alá hozni a több száz munkahelyet érintő döntést.

A Népszava információja szerint a Postások Szakmai Egyesületének legutóbbi, pécsi értekezletén egy kérdésre válaszolva Túrós András, a Magyar Posta biztonsági főnöke elmondta: az igazgatóság döntése alapján tárgyalások folynak a Defend Kft.-vel arról, hogy az állami vállalat milyen feltételekkel szerezzen 50+1 százaléknyi tulajdont a magáncégben. Erre azért van szükség, mert a posta a Földi László vezette cégnek adná át a pénzszállítással és feldolgozással kapcsolatos teendők egy részét. Ezt egyébként a tanácskozáson jelen lévő Lipp István vezérigazgató-helyettes is megerősítette.

A lap megkérdezte a postánál működő szakszervezeteket, de hivatalosan senki nem tudott semmit. Csak hallottak a készülő üzletről. A Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, Tóbiás István például úgy fogalmazott, hogy a megállapodást maximális titkolózás övezi. Ő eddig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott. Az egyik érintett elbeszéléséből azt tudja, hogy két hete egy éjjel - állítólag - már alá is írták a szerződést, de ez sem biztos. Ismeretei szerint a Defend Budapesten veszi át a pénzszállítást és a -feldolgozást. Ezt azért tartja felháborítónak, mert a posta hozzávetőleg másfél milliárd forintot költött az utóbbi években e tevékenységek korszerűsítésére és biztonságosabbá tételére. Tóbiás úgy tudja, hogy a döntés hatszáz dolgozó munkahelyét teszi feleslegessé. Tudomása szerint a Defend azokat a negyven év alatti dolgozókat venné át közülük, akik megfelelnek egy százötven pontos teszt követelményeinek. A legnagyobb érdekvédelmi szervezet, a Postás Szakszervezet vezetője, Mundruczó Kornél sem kapott hivatalos tájékoztatást. Részt vett ugyan a pécsi értekezleten, ő is hallotta az ezzel kapcsolatos bejelentést, amelyet azonban nem tart hivatalos tájékoztatásnak.

Miután a Népszavában három hete megjelent egy írás a postának a Defenddel kapcsolatos terveiről, írásban kért tájékoztatást a vezérigazgatótól. Erre azóta sem érkezett válasz, ezért a napokban személyes találkozót kezdeményezett a cég vezetőjével.

A hazai pénz- és értékszállítás, valamint -feldolgozás második legnagyobb szereplője a Magyar Posta. Az állami vállalat saját járműparkjával és infrastruktúrájával éves átlagban ezermilliárd forintot mozgat meg. Ha a posta meghatározó tulajdonrészt szerez a Defendben, például tőkeemeléssel biztosíthatná a tavaly hatalmas beruházásokat kezdett Defend anyagi stabilitását. Földi László és cége, a Defend Kft. az elmúlt két évben páratlan karriert futott be az üzleti életben. Földi, az egykori hírszerző ezredes, az Információs Hivataltól az emlékezetes Nyírfa-ügy kapcsán elbocsátott műveleti igazgató 1998-ban vásárolta meg hitelből a Defend Kft.-t a Postabanktól. A hitel visszafizetése nem okozhat Földi számára komoly fejtörést, hiszen azóta összességében több százmillió forint értékű állami megrendelést érdemelt ki a közbeszerzési pályázatokon. A teljesség igénye nélkül: cége védi a Bizományi Áruház egységeit, a Szerencsejáték Rt. ingatlanjait, a Polgári Bankot, az APEH épületeit, valamint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság objektumait. Tavaly milliárdos beruházásba fogott a Defend, amikor európai viszonylatban is élvonalbeli pénzőrző és feldolgozó csarnokot épített fel Budapesten. Ez a beruházás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy betörjön a nagy haszonnal kecsegtető pénzszállítási piacra.

A Népszava megkereste az ügyben a posta vezetőit, és Földi Lászlót is, de ők nem kívántak nyilatkozni. A posta azonban írásos állásfoglalást juttatott el a laphoz. Ebből kiderül: több céggel is tárgyaltak, de "végül a legjobbnak ítélt, a döntés egyik legfontosabb szempontja szerint magyar tulajdonú céggel közösen hoz létre egy erre szakosodott vállalkozást. A Defendre szolgáltatásainak és eszközparkjának magas színvonala miatt esett a választás. Az igazgatóság legutóbbi ülésén döntést hozott a tárgyalások olyan irányú folytatásáról, hogy a Defend Kft.-ben 50 plusz egy százalék tulajdonrészt szerezzen a Magyar Posta Rt."

Az emlékezetes megfigyelési ügy kapcsán Faragó Lajos magánnyomozó nagy vihart kavart nyilatkozatot tett. Eszerint ő egy titokban készített, bizonyítéknak szánt magnófelvételt ajánlott fel a Nemzetbiztonsági Hivatalnak. A detektív az NBH egyik vezetőjével tárgyalt, de a kazetta átvételére Kovács Károly álnéven Földi László jelent meg, és a kazettáért a Defend Kft. fizetett bruttó kétmillió forintot.

(Népszava)

Ajánló: