A pusztaszőlősi gázkitörés elfojtásához szükséges fúrótorony napokon belül megérkezik a helyszínre. A fúrótorony alapja a héten elkészült, felállítása után pedig a fúróberendezést is a helyszínre szállítják. A 29 napja tartó gázkitörés elhárítása még néhány hétig is eltarthat.

A napokban megérkezik a Pusztaszőlős melletti gázkitöréshez a mentesítési fúráshoz szükséges fúrótorony ? közölte a Mol Rt. sajtóreferense. A mentesítő furást az augusztus 18-adkai gázkitörés helyszínétől néhány száz méterre végzik el. A kitört gázkút mellett az 1200 méter mélyen fekvő homokkő tároló rétegbe lefúrva, a mélyben fogják cementtel elzárni a feltörő gáz útját, és végleg lezárni a kutat. A fúrótorony alapja a héten elkészült.

A Békés megyei Pusztaszőlősön augusztus 18-án tört ki először a gáz. Hosszas ? 17 napig tartó - előkészület után szeptember 4-én délután sikerült elfojtani a kutat, azonban másnap hajnalban újra észlelték a szivárgást a kúton. Legutóbbi hírek szerint a kitörés elhárítása még néhány hétig is eltarthat.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 14.)