Hétfőtől ideiglenesen Kőhalmi Alfréd kabinetfőnök látja el a honvédelmi tárcánál a közigazgatási államtitkár feladatait. Wachsler Tamás utódlása megosztotta a kisgazdákat: a vállalkozói tagozat Perenyei Tamás, a párt több vezetője Szendrei László, a szakminiszter Kőhalmi Alfréd mellett kardoskodik. Változatlan jelölt Póda Jenő.

A Honvédelmi Minisztériumban (HM) megüresedett államtitkári szék betöltésére még várni kell, mert a párt szervező titkárának Balogh Gyula nyírségi jelöltjét, Szendrei Lászlót - aki ma a HM jogi apparátusát vezeti - a miniszterelnök nem tartja szakmailag eléggé rátermettnek. Ezen az sem segített, hogy a hajdan MDF-es Szendreit támogatói már a kisgazdapárt tagjaként ajánlották. A tárca vezetője, Szabó János saját kabinet főnökét, egykori jogásztársát, Kőhalmi Alfréd helyettes államtitkárt szeretné a most leköszönt Wachsler Tamás helyén látni. Kőhalmi a formális rend szerint hétfőtől mindaddig ideiglenesen ellátja a közigazgatási államtitkár teendőit is, ameddig ki nem nevezik a koalíciós szempontoknak megfelelő utódot.

A kisgazdák vállalkozói tagozata Perenyei Tamást támogatja, akit Wachsler bízott meg a honvédség ingatlanvagyonának kezelésével. Perenyei valóságos hatalommá nőtte ki magát, akit Szabó miniszter is saját emberének tart. Megfigyelők szerint az ellenzék Wachsler folytatását látná benne, így személye nem a konszolidációt segítené, hanem az újabb háborúskodások kiváltója lehetne.

Lapértesülés szerint kormánykörökben Raffay Ernő történészt és a NATO nagyköveti posztról leköszönő Simonyi Andrást is a honvédelmi államtitkári tisztség várományosai között emlegetik. Katonai körökben viszont abszurdnak tartják, hogy a Für Lajos vezette hadügy politikai államtitkára, Raffay, pályázhatna az ágazat egyik legfontosabb posztjára.

A Népszava úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi megbeszélésükön azt ajánlotta Torgyán József miniszternek: ha ennyire bizonytalanok, legyen Wachsler utóda Póda Jenő. Ő egyébként a katonai ügyek kormány-főtanácsadója.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. augusztus 31.)