Perenyei Tamás a Honvédelmi Minisztérium új közigazgatási államtitkára

Perenyei Tamást, a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Főosztályának eddigi vezetőjét javasolja Szabó János honvédelmi miniszter a szaktárca közigazgatási államtitkári posztjára. Perenyei Tamás elődje Wachsler Tamás volt, aki szeptember 15-ei hatállyal távozott posztjáról.

Szokolay Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője közölte: Szabó János, a tárca kisgazda minisztere Torgyán Józseffel, a Független Kisgazdapárt elnökével egyetértésben hétfőn - hivatkozással a koalíciós megállapodásban foglaltakra, a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján - javaslatot terjesztett elő a szaktárca új közigazgatási államtitkárának személyére vonatkozóan. "A miniszter a tisztségre Perenyei Tamást javasolta a miniszterelnöknek, azzal, hogy a köztársasági elnök a közigazgatási államtitkárt határozatlan időre nevezze ki" - tette hozzá a szóvivő.

Perenyei Tamás elődje Wachsler Tamás volt, aki szeptember 15-ei hatállyal távozott posztjáról. Szabó János honvédelmi miniszter augusztus 31-én erősítette meg a közigazgatási államtitkár távozásáról szóló sajtóhíreket. Mint mondta, Wachsler Tamás kérésére aznap kezdeményezte a miniszterelnökön keresztül a köztársasági elnöknél az államtitkár felmentését. Wachsler Tamás nem indokolta távozását.
A miniszter azt mondta: jól együtt tudott dolgozni Wachsler Tamással, és sajnálja távozását.
Az utódlásra vonatkozó kérdésre akkor úgy válaszolt: "az új államtitkár várhatóan kisgazda lesz".

A megüresedett poszt betöltésére több javaslat is érkezett, vezető kisgazda politikusok például Szendrei Lászlót, a HM jogi főosztályvezetőjét látták volna szívesen az államtitkári székben.
Sajtóértesülések szerint szóba került Póda Jenőnek, a Fidesz katonapolitikusának és Kőhalmy Alfrédnak, a honvédelmi miniszter kabinetfőnökének a neve is, de esélyes volt az Antall-kormány idején a HM-ben politikai államtitkárként tevékenykedő Raffay Ernő, sőt Simonyi András hamarosan leköszönő NATO-nagykövet is.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 5.)