Saját kérésére a bíróság szerdán kizárta Kovács Mihály büntetőperéből a nyomozóhatóság által felkért szakértőt. A könyvvizsgáló ugyanis elfogultsági indítványt nyújtott be maga ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Kovács Mihály, az Agrobank volt elnöke és két társa ellen csempészet, adócsalás, közokirat-hamisítás és devizagazdálkodás megsértése miatt indult eljárás.

A szakértő - mint a tárgyaláson kiderült - az elsőrendű vádlott Kovács Mihály korlátolt felelősségű társasága brókercégének volt a könyvvizsgálója, amikor a nyomozóhatóság felkérte az ügyben szakvélemény elkészítésére. A szakember azonban az elfogultsági indítványt nem emiatt nyújtotta be, hanem egy közelebbről meg nem nevezett személyt ért támadás okán döntött így.

Kovács Mihály, az Agrobank volt elnöke és két társa ellen csempészet, adócsalás, közokirat-hamisítás és devizagazdálkodás megsértése miatt indult eljárás. A vádirat szerint az International Bullion Metall Brokers Kft. (IBB) elnevezésű, budapesti székhelyű cég, amelynek vezetője és alapítója Kovács Mihály volt, 1989-1994 között több száz kilogramm különböző eredetű - többek között a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) vásárolt - nemesfémet vitt ki az országból, és hozott vissza pár óra múlva. A kivitelre állítólag bérmunka céljából került sor, de valójában nem végeztek munkát az arany- és ezüsttömbökön, azonban Kovács Mihály mintegy százmillió forint értékű devizát számlázott munkadíjként a londoni székhelyű IBB Ltd. elnevezésű cégének - áll a vádiratban.

A szerdai tárgyaláson a bíróság ismertette Surányi György jelenlegi jegybankelnök írásos vallomását, illetve meghallgatta Bartha Ferenc korábbi elnököt. Bartha Ferenc, aki 1988 júliusától két éven keresztül volt az MNB első embere, elmondta, hogy elnöki ideje alatt oldották fel az aranyra vonatkozó kontingest, illetve decentralizált vásárlást, azaz nemcsak a BÁV, az Óra-Ékszer Vállalat és a pénzverde vehetett az aranyból, hanem magáncégek is.

Bartha Ferenc szólt arról, hogy Kovács Mihályt Londonban ismerte meg, ahol Grósz Károly miniszterelnökkel volt kint akkoriban egy delegáció tagjaként. Mint elmondta: valószínűleg támogatásáról biztosította Kovács cégét, az IBB Kft.-t, de arra nem tett ígéretet, hogy az MNB aranyat ad el neki. A jegybank volt elnöke egyébként nem tudott arról, hogy a kérdéses időszakban lett volna olyan cég, amelyik külföldön, bérmunkában dolgoztatta volna fel az MNB-től vásárolt nemesfémet.

Surányi György első elnöki periódusa alatt ismerte meg Kovács Mihályt, azonban ez a kapcsolat magánjellegű volt. A vallomásából kiderült, hogy első elnöksége ideje alatt született az az utasítás is, hogy egyedi engedélyek alapján szüntessék meg a nemesfém-kereskedést, s aukciós keretek között értékesítsék az aranyat.

A tárgyalást a bíróság november 22-én folytatja.

(MTI)

Korábban:

(2000.06.06.)