Eljárás kezdődött az ETA vezére ellen

Bűnvádi eljárást indítottak kedden Párizsban Ignacio Miguel Gracia Arregui, az ETA baszk szeparatista szervezet feltételezett első számú vezetője és élettársa ellen. Mindkettőjüket terrorista célú bűnszövetkezéssel, a fegyvertartási törvény áthágásával, lopással és hamis iratok birtoklásával gyanúsítják.

A baszk szeparatistára vakmerő titkos akció során pénteken este csapott le a francia rendőrség különleges egysége a spanyol testvérszervezet aktív közreműködése mellett. A délnyugat-franciaországi Bidart-ban Arreguival együtt letartóztatott francia állampolgárságú Fabienne Tapia - az ETA-vezér élettársa - ellen szintén megkezdték az eljárást, s mindkettőjüket börtönbe szállították.

Az Inaki de Rentería mozgalmi fedőnéven elhíresült ETA-vezért és élettársát egyaránt terrorista célú bűnszövetkezéssel, a fegyvertartási törvény áthágásával, lopással és hamis iratok birtoklásával gyanúsítják.

Arregui ellen Franciaországban bűnszövetkezés miatt kiszabott ötéves börtönbüntetésre szóló ítélet van hatályban, amelyet 1997-ben, távollétében hoztak meg ellene. A spanyol bűnüldöző szervek húsz éve próbálták elfogni, 1981 eleje és 1995 augusztusa között négy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a nevére, a többi között neki tulajdonítják a János Károly spanyol uralkodó ellen 1995-ben megkísérelt merényletet is.

A francia Baszkföldön péntektől hétfő estig lezajlott átfogó razzia során kézre kerített további tizenöt spanyol ETA-aktivista rendőri felügyelet alatt várja csütörtökre kitűzött kihallgatását. Madridi megítélés szerint a francia különleges egységek példátlan méretű bekerítő akciója következtében a terrorista eszközökkel operáló szeparatista szervezet vezetői kerültek horogra.

A spanyol belügyminiszter vasárnap este - köszönetet mondva a spanyol hírszerzés által szállított információkra támaszkodó francia rendőrség fényes teljesítményéért - egyenesen úgy vélekedett, hogy a hétvégi hadművelet "gyakorlatilag felszámolta az ETA teljes logisztikai apparátusát". A felgöngyölítési műveletben a francia rendőri egységek letartóztatták az ETA fegyver- és robbanóanyag-szállítási felelősét, a szervezet logisztikai főnökét, két távirányításúbomba-szakértőt, s egy évek óta körözött, 18 merényletben való részességgel gyanúsított terroristanőt is. A házkutatások során 50 kiló robbanószert, bombagyártó üzemet, hamis igazolványok előállítására alkalmas nyomdagépet, hamisított személyazonossági iratokat, fotólaboratóriumot, lopott gépkocsikat, számítógépeket, CD-ket foglaltak le.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.17.)