Eljárás indul Nógrádi ellen hamis tanúzás miatt

Jogerőre emelkedett a Nógrádi Zsolt vallomásai alapján, ismert politikusokkal szemben indult nyomozást megszüntető ügyészségi határozat. Ezzel törvényes lehetőség nyílt arra, hogy egy másik eljárásban megvizsgálják az alaptalanul vádaskodó személyek felelősségét.

Az olajérintettséggel vádolt Pintér Sándor belügyminiszterrel és más ismert politikusokkal szembeni eljárást bűncselekmény hiányában lezáró döntés azzal emelkedett jogerőre, hogy a Fővárosi Főügyészség a napokban elutasította Pallag László kisgazda országgyűlési képviselőnek, az olajbizottság elnökének a megszüntetést kifogásoló panaszát.

Az ügyészségen nem kívántak válaszolni arra a kérdésre, hogy hamis vád miatt megindult-e már a büntetőeljárás. Polt Péter legfőbb ügyész ugyanis augusztusban, a parlament olajügyekkel foglalkozó rendkívüli ülésén bejelentette: az ügyészség a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntető határozat jogerőre emelkedése után új eljárást indít, amelyben megvizsgálja, hamis vád miatt terhel-e valakit büntetőjogi felelősség tettesként, felbujtóként vagy bűnsegédként.
A törvény szerint hamis vád bűntettét az követi el, aki mást hamisan vádol bűncselekmény elkövetésével a hatóságok előtt.

Jogászkörökben ugyanakkor olyan vélemények is vannak, melyek szerint a hamis vád miatti felelősség vizsgálatához csak akkor ésszerű hozzáfogni, ha Nógrádi Zsolt vallomását nemcsak az ismert politikusok vonatkozásában, hanem teljeskörűen ellenőrizték.

Korábban Polt azt mondta az [*****]-nak: jelenleg csak egy személy, Nógrádi Zsolt és esetleges felbujtói ellen indítanak eljárást.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 6.)