Indul a PHARE program

Kormányberuházásként fejezik be a Gandhi Gimnáziumot, a Phare-pénzből tervezett hasonló kollégiumok helyszíne pedig változik - értesült a Magyar Hírlap. Debrecen ugyanis visszalépett, így Szolnok mellett várhatóan Ózdon jön létre a másik roma kollégium.

Kedden megjelent a halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatására szolgáló Phare program pályázati kiírása, amelyről sajtótájékoztatón számolt be Környei László, az Oktatási Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára. A programra két és fél milliárd forintot (9,6 millió eurót) fordít a PHARE, az oktatási és a szociális minisztérium. A közoktatási intézmények által vezetett konzorciumok november 17-éig nyújthatják be pályázataikat. A részletes feltételekről az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontok adnak tájékoztatást, illetve a tenderek is itt szerezhetők be.

A három alprogram a hátrányos helyzetű tanulók lemorzsolódását kívánja feltartóztatni, illetve növelni a roma fiatalok továbbtanulási esélyeit. Emellett iskolai rendszerű speciális felzárkóztató és szakképesítő, valamint iskolán kívüli képzési-foglalkoztatási programok kidolgozásával, megvalósításával is pályázni lehet.

A Phare program keretében két roma kollégium is megvalósul, amire összesen 280 millió forint fordítható. Ezek helyszíne azonban változik, miután Debrecen visszalépett - tudta meg a lap Környei Lászlótól. Értesülésük szerint az előző pályázati kör legesélyesebbje Ózd, de nem kizárt, hogy Mátészalka mellett dönt majd a bírálóbizottság. Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint mindkét helyszín elfogadható, sőt Farkas mint fogalmazott, abban is partner, hogy Szolnok helyett utóbbi két színhelyen jöjjenek létre az intézmények.

A jövő évi költségvetési törvény tervezetéből az is kiderül: a Gandhi Közalapítvány ezentúl nem egyben kapja meg a gimnázium működtetésére fordítható és az épület befejezéséhez szükséges 200 millió forintot. A beruházás fedezete az Oktatási Minisztérium költségvetésében kötötten jelenik meg, s a tervek szerint két év alatt kormányberuházásként fejezik be azt. A működésre a kollégiumi és az oktatási normatíva kétszeresét kapja az intézmény.

A sajtótájékoztatón Eckhard Jaedtke, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának tanácsosa leszögezte: az EU számára nagyon fontos a kisebbségi és a roma kérdés, és figyelemmel fogják kísérni, hogy Magyarország milyen erőfeszítéseket tesz a helyzet kezelése érdekében. A tájékoztatón kiderült: a minisztériumban már készül a 2001-es Phare-pályázat, amelyben a most megkezdett programok folytathatóak lesznek.

Nagy Ildikó Emese

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.09.18.)