Ismét csődközeli helyzetbe jutott az MTV

Tárgyalások kezdődtek a Magyar Televízió mintegy hatmilliárd forintos köztartozásának elengedéséről, a köztévé ugyanis ismét csődközeli helyzetbe jutott - értesült a Magyar Hírlap. Az MTV korábban már kapott lehetőséget a társadalombiztosítótól adósságainak átütemezésére, a megállapodást azonban képtelen volt tartani.

Az összeomlás előtt álló állami televízió anyagi megsegítésére a médiatörvény szerint meglehetősen korlátozott lehetőségei vannak a kormányzatnak.

Az MTV-ben különösen a műsorkészítés költségei szabadultak el, ötven százalékkal haladták meg az üzleti terv adatait. Ráadásul a hirdetési bevételek tovább zuhantak, nem érik el a tervezett ötmilliárd forint felét sem. Az MTV-t irányító Szabó László Zsolt tegnap tájékoztatta a kuratórium elnökségét az októbertől életbe lépő takarékossági intézkedésekről. A nagy kiadást jelentő műsorkészítésen nem tudnak spórolni, azokról ugyanis előre lekötött szerződések rendelkeznek. Az egyébként is alacsony szinten lévő működési költségek (mobiltelefon, autóhasználat, irodaköltségek) lefaragása pedig legfeljebb a 800 millió forintot érheti el az év végéig. Az MTV havonta háromnegyed-milliárd forinttal lépi túl a bevételeit.

A televíziónál abban bíznak, hogy az ÁPV Rt.-nek átadott ingatlanok ellenértékét mihamarabb megkapják. Tavaly az így átutalt hatmilliárd forint javított a mérlegen, és az idén is már megszavazott 1,3 milliárd forintot a vagyonkezelő. Idén összesen szintén hatmilliárd forintra számíthat a televízió az ÁPV Rt.-től. Ez azonban csak a likviditási gondok enyhítésére elég. A kuratóriumnak az adósságok miatt le kell szállítania az MTV Rt. alaptőkéjét. Tavaly 16 milliárdról a felére, most pedig a megmaradt nyolcról 1,2 milliárdra csökkentik az alaptőkét. A hétvégén az olimpiára utazó tévéelnök október 12-éig kapott a kuratóriumtól határidőt arra, hogy számoljon be: miért lépte túl az üzleti tervben szereplő számokat.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: