Jogsértőnek találta Majtényi a tisztekről készült listát

Az adatvédelmi biztos kedden kiadott közleménye szerint a honvédség politikai és katonai vezetőinek ellentmondó nyilatkozatai nem tették lehetővé, hogy megállapítsa, kinek az utasítására készült lista az aktív katonatisztek 1990 előtt betöltött politikai beosztásáról. A listák létezését vizsgálat igazolta és jogsértőnek találta. A tárca szóvivője közleményben reagált Majtényi megállapításaira, miszerint azok nem felelnek meg a valóságnak: a HM-ben nem készültek listák.

Majtényi László adatvédelmi biztos kedden közleményben tudatta: állampolgári megkeresés alapján indított vizsgálatát befejezte a tiszti listaügyben. Megállapította: készültek listák azokról az aktív tisztekről, akik a rendszerváltás előtt politikai beosztásban dolgoztak a honvédségnél, de miután Szabó János szakminiszter, Fodor Lajos vezérezredes és a nemrégiben leköszönt közigazgatási államtitkár, Wachsler Tamás ellentétes tartalmú tájékoztatást adott a kérdésről, az ombudsman nem tudta megállapítani, hogy kinek az utasítására történt a speciális adatgyűjtés.

Majtényi megállapítja: mivel az adatgyűjtésből - amelynek hivatalosan deklarált célja az volt, hogy megállapítsa, rendelkeznek-e az egykori politikai beosztású tisztek megfelelő szakmai végzettséggel - nem derül ki a végzettség, így alkalmatlan a megjelölt cél elérésére. Ezért jogsértő.

Az adatvédelmi biztos hangsúlyozza: a honvédség hivatásos állományának személyügyi nyilvántartása csak a szolgálati törvényben meghatározott adatokat tartalmazhatja. Ajánlása szerint ennek a törvénynek megfelelően át kell térni az új személyügyi nyilvántartásra, és a törvénytelen adatgyűjtés eredményeként létrejött listákat meg kell semmisíteni.

A honvédelmi tárca szóvivője, Szokolay Zoltán az adatvédelmi biztos közleményére történő reagálása szerint olyan megállapításokat és utalásokat tartalmaz, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Így szerinte végkövetkeztetései is valótlan tényeken alapulnak. A szóvivő kijelenti: a Honvédelmi Minisztériumban nem készültek listák. Az a névjegyzék, amelyre Majtényi utal, nem alkalmas arra, hogy hátrányos megkülönböztetést jelentsen a szereplőknek. Utalt a hatályos szolgálati törvény személyügyi nyilvántartással foglalkozó részére, mondván, aszerint a korábbi foglalkozási adatokat is nyilván kell tartani. "Az adatvédelmi biztos úr közleménye azt a látszatot kelti, mintha a személyügyi nyilvántartás ezen kívül mást is tartalmazna vagy hogy az adatokat törvénysértő módon használnánk fel" - hangsúlyozza a szóvivő, hozzátéve: "A Honvédelmi Minisztériumnak nincs mit megsemmisítenie."

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 8.)