Jövőre hitelből épül a Nemzeti

Az idei másfél milliárdon kívül jövőre egyetlen fillért sem szánnak az állami költségvetésből az új Nemzeti Színház felépítésére. Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára tegnap arról számolt be az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt, hogy a 14,4 milliárd forintos összköltségből a közadakozásból összegyűlt 3,6 milliárdon felüli, az államot terhelő részt csak 2002-ben fizetik ki az Arcadom Rt.-nek.

A Népszabadság érdeklődésére az államtitkár valószínűsítette, hogy a jövő évi munkálatok finanszírozására az Arcadom Rt. bankhitelt vesz fel. A lap információi szerint egy hitelkonstrukciót dolgoznak ki, amelynek keretében hitelezőként állami és magánbankok is szóba kerülhetnek. Erről egyelőre nem sikerült közelebbit megtudni a beruházótól.

Várhegyi Attila államtitkár a kulturális bizottság előtt cáfolta, hogy bármilyen "árukapcsolás" lenne a Nemzeti építése és az expótelkek hasznosítása között. - A beruházó semmilyen kedvezményt nem kap a terület felhasználásában azért, mert "nyomott áron" építi meg a színházat - mondta.

Az Országgyűlés kulturális bizottságában elhangzott az is, hogy a Nemzeti Színház Rt. az épület elkészülte után a kulturális tárcával kötött szolgáltatási szerződés alapján működteti majd a társulatot, amelynek művésztagjai vállalkozói szerződéssel fognak dolgozni.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(2000. augusztus 24.)