Kimondták 2 tiszt bűnösségét a tiszakécskei sortűzperben

Felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított emberiség elleni bűntett miatt mondta ki a tiszakécskei sortűzperben szerdán a Legfelsőbb Bíróság jogerősen két tiszt bűnösségét. A két tiszt továbbította a 17 ember halálához és 102 ember megsebesüléséhez vezető tűzparancsot 1956. október 27-én.

"Nem az igazi bűnösök ülnek a vádlottak padján. Ha megtörtént volna az 1956-ban uralkodó hatalmi mechanizmusok feltérképezése, akkor vált volna lehetővé a történelmi események alakításában szerepet játszó személyi kör büntetőjogi felelősségének vizsgálata is. A bíróság azonban csak a megvádolt személyek felett mondhat ítéletet" - így indokolt a Legfelsőbb Bíróság.

Az elsőrendű vádlottat, Török Béla 74 éves nyugállományú alezredest három év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság, de az 1990-ben életbe lépett közkegyelem folytán büntetését nem hajtják végre. A másodrendű vádlottat, Korbély István 75 éves nyugállományú őrnagyot 2 év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság.

(MTI)