Kivonultak a szocialista képviselők az alkotmányügyi bizottság üléséről

A Németh- és a Horn-kormány politikai felelősségének megállapítását illetve az olajbizottság munkájának november 30-i befejezését javasolja az alkotmányügyi bizottság az Országgyűlésnek. Az alkotmányügyi testület - bizottsági módosító indítványként - az ülést tiltakozásul elhagyó szocialista képviselők nélkül megszavazta a fideszes módosító javaslatokat egyetemben a kisgazda kiegészítéssel, a befejezési időpontot illetően.

A szocialista képviselők azért hagyták el a termet, mert a testület kormánypárti többsége elutasította azon javaslatukat, hogy a bizottság ne tűzze napirendre a Fidesz által az olajügyekkel kapcsolatban előkészített bizottsági módosító indítványt. Ebben Répássy Róbert (Fidesz) három fideszes képviselő - Dorkota Lajos, Vígh Ilona és Fazekas Sándor - korábbi, az olajbizottság munkájához kapcsolódó módosító javaslatait dolgozta át.

A kormánypárti képviselők által készített indítvány úgy módosítaná az MSZP által benyújtott országgyűlési határozati javaslat pontjait, hogy elfogadná a legfőbb ügyész olajügyekben végzett vizsgálatairól szóló beszámolóját, kérné az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól, hogy továbbra is soron kívül tárgyalja az olajügyeket, valamint kimondaná: a jogi felelősséget az igazságszolgáltatás, a politikait viszont a parlament köteles megállapítani. A módosító indítvány az olajügyekben a Németh- és a Horn-kormány politikai felelősségének megállapítására tesz javaslatot és egy mellékletben összegzi a bizottság munkáját is.

- Házszabályellenesen vette napirendjére a testület az indítványt. Ha ugyanis menet közben akar valaki módosítani a korábban elfogadott napirenden, akkor ezt kétharmados többséggel kellene elfogadnia a bizottságnak - indokolta a kivonulást Tóth Béla (MSZP). Az ellenzéki képviselők azt is sérelmezték, hogy délután fél kettőkor - közvetlenül az érintett napirendi pont tárgyalása előtt - kapták meg az anyagot, amelynek szövege nem egyezik az eredeti fideszes javaslatokéval.

Répássy Róbert (Fidesz) bizottsági alelnök úgy véli: az összefoglaló javaslat csak pontosítja a korábbi indítványokat, elfogadása pedig felgyorsítaná az olajbizottság munkáját. Pokol Béla ennek érdekében az FKgP nevében is benyújtott egy javaslatot, amely november 30-ával jelöli meg az olajbizottság munkájának befejezését.

A szocialista képviselők kivonulása után Hack Péter (SZDSZ) kifejtette: a koncepciós perek szakmai és morális színvonalára süllyeszti a parlamentet az alkotmánybizottság kormánypárti többségének eljárása.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] olajügyi dossziéja