Megvédte Pallag Lászlót a mentelmi bizottság

Pallag László (FKGP), az olajbizottság elnöke nem lépte túl a vélemény-nyilvánítás szabadságának alkotmányos korlátait, amikor Nógrádi Zsolt vallomásáról nyilatkozott. Ezzel indokolta az Országgyűlés mentelmi bizottsága azt a döntését, amely szerint nem javasolja a parlamentnek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A testület elnöke, Isépy Tamás (Fidesz) szerint "munkájában is zavarná a képviselőt, ha felfüggesztenék mandátumát, hiszen ő egy vizsgálóbizottság elnöke".

Pallag mentelmi jogáról azért tárgyalt a bizottság, mert Pintér Sándor belügyminiszter, Lezsák Sándor (MDF), Berke Imre volt szeghalmi rendőrkapitány, valamint Futaki Géza korábbi SZDSZ-es képviselő is feljelentést tett ellene. Ők egyébként polgári peres úton is érvényesíthetik jogaikat, ez esetben a mentelmi jog már nem védi Pallagot.

Pallag László kedden újságírókkal azt közölte, fel volt készülve arra, hogy kiadja őt a bizottság, ezért különösen örül az állásfoglalásnak.

A mentelmi bizottság a magánvádas ügyekben általában nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését. A bizottság az ilyen esetekben megállapítja: az ügy büntetőjogi értékelésére irányuló törekvés zaklató, a képviselő munkáját zavaró jellegű.

A mentelmi bizottság tegnap elutasította Horváth Béla (FKGP) fegyelmező javaslatát. Az indítvány szerint a házelnök szómegvonással büntethette volna a renitens képviselőket, de a szankciók között a Ház ünnepélyes megkövetése, sőt a parlamentből történő kizárás is szerepelt. A javaslat elfogadása egyetlen - kisgazda - szavazaton múlott: az összes kormánypárti képviselő megszavazta, Dán János azonban hiányzott az ülésről.

Horváth javaslatát egyébként az Országgyűlés már tárgysorozatba vett, így még mindig nem kizárt, hogy megszavazza a Ház.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 19.)