Őrizetbe vettek egy korrupcióval gyanúsított közterület-felügyelőt

Vesztegetés alapos gyanúja miatt a rendőrség kedden őrizetbe vett egy közterület-felügyelőt, aki a IX. kerületben teljesített szolgálatot. A felügyelő a Ferencvárosban esetenként 5-10 000 forintot kért a szabálysértést elkövető autósoktól a büntetés elengedéséért. Tettéért akár 5 év börtönre is ítélhetik.

Lakossági feljelentés alapján a rendőrök az utcán fogták el a Fővárosi Közterület-felügyelet egyik vesztegetéssel gyanúsított felügyelőjét. Ruházatának átvizsgálásakor 138 ezer forintot, 10 USA-dollárt és 25 német márkát találtak nála.

Varsányi Péter, a Fővárosi Közterület-felügyelet nemrég kinevezett új igazgatója azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a köztisztviselői normákat súlyosan megsértő felügyelőt. A hatályos jogszabályok alapján a vesztegetés minősített esetében akár ötéves szabadságvesztést is kaphat a közhivatalnok.

Varsányi Péter kiemelt feladatának tekinti a felügyelők által elkövetett korrupciós jellegű bűncselekmények visszaszorítását, ezért megerősítette a szolgálat belső ellenőrzését, és együttműködési szerződést kötött a rendőrséggel.

A mintegy 200 fővárosi közterület-felügyelő közül jelenleg hat ellen zajlik hasonló bűncselekmény miatt eljárás, ügyükben azonban még nem született jogerős bírói ítélet.

(MTI)