A Duna TV erdélyi kurátora szerint a kisgazdáknak jutott a TV elnökének jelölési joga

A Duna Televízió kuratóriumának határon túli tagjai szerint az intézmény új elnökének megválasztásával alapvető történelmi változás készül, és ezért írásban rögzítették elvárásaikat az intézmény jellege és önállósága megvédésének érdekében. A határon túli kurátorok úgy tudják, hogy a Duna TV a koalíciós egyeztetésben a kisgazdáknak jutott, valószínű, hogy az elnök jelölésének joga is a kisgazdáké.

Vetési László, a kuratórium egyik erdélyi tagja elmondta: a történelmi változás abban áll, hogy "a televíziót megalapító, a televízió arculatát meghatározó olyan súlyos személyiség, mint Sára nem kerülhet vissza az intézmény élére."

"Az eredeti célok szerint ez a televízió a határon túli magyarság tájékoztatásáért jött létre. Azért érezzük fontosnak írásban rögzíteni elvárásainkat, hogy kivédjük a változással kapcsolatos problémákat. Nagy kockázati tényezők vannak azzal, hogy nem szakmai szempontok, hanem politikai, társadalmi szempontok érvényesülnek a választás során" - mondta Vetési.

A kuratórium határon túli tagjainak határozott elvárása, hogy a televízió alapvető - határon túli, nemzeti, közszolgálati - jellege ne változzon, de ugyanilyen elvárás az is, hogy önállósága megmaradjon. "A jelöltek közül nagyon sokan nem nyújtják a biztonságos átmenet ígéretét" - mondta Vetési. A határon túli kurátorok úgy tudják: "a Duna TV a koalíciós egyeztetésben a kisgazdáknak jutott, valószínű, hogy az elnök jelölésének joga is a kisgazdáké."

"A mi dolgunkat nehezíti az, hogy a politikai kártyák nincsenek az asztalon. Mi több mögöttes dolgot nem látunk, többek között a pályázók politikai preferenciáit, illetve azok támogatottságát sem. Pedig a politikai támogatottságot nem szabad leértékelni. A kuratóriumot semmi nem kötelezi ezek figyelembe vételére, de tudomásul kell vennie: a Duna TV új alapokra helyezett támogatási rendszerében élveznie kell a társadalomnak, a politikának és a mindenkori kormánynak a támogatottságát. Ha ez nem történik meg, nem jut hozzá olyan pénzekhez, juttatásokhoz és előnyökhöz, amelyekkel betöltheti határon túli hivatását. Nem vagyok a megfelelő súlyú politikai támogatottság ellenzője, de úgy gondolom, hogy például egy száz pontos kritériumrendszerben ez ne haladja meg a tíz százalékot" - mondta az erdélyi kurátor.

(MTI)