A kisgazda frakció újra javasolja a házszabály szigorítását

Újra javasolja - a kisgazda frakció nevében - Horváth Béla frakcióvezető-helyettes, hogy a testület tűzze napirendre a parlament tekintélyének megóvása érdekében kezdeményezett házszabály szigorítási indítványát.

A kisgazda politikus tavaly szeptemberben országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte, hogy öt-harminc napra kizárhassák a parlamenti munkából azokat a képviselőket, akik megnyilvánulásaikkal, tevékenységükkel a törvényhozás tekintélyét csorbítják.

Akkor a házelnök két bizottságnak: az ügyrendi- és a mentelmi bizottságnak adta ki az indítványt megtárgyalásra. Míg az előbbi támogatta, utóbbi elutasította a kezdeményezést.

A mentelmi bizottság keddi ülésén a "szalonképtelen képviselői magatartás" elleni rendszabályok bevezetésével mindenki egyetértett, ám a tervezett büntetésekkel nem. A testület szavazategyenlőség mellett utasította el az indítványt. A javaslat elfogadása egyetlen vokson múlott: az összes kormánypárti képviselő megszavazta, Dán János (FKGP) azonban hiányzott az ülésről.

Horváth Béla véleménye szerint a kitiltás nem idegen a magyar parlamenti gyakorlattól, hiszen már az 1910-es években is tartalmazott ilyen lehetőséget az Országgyűlés házszabálya. Az indítvány javasolja többek közt, hogy az elnök vonja meg a szót attól a képviselőtől, akit harmadszor szólít fel arra, hogy térjen a tárgyra vagy másodszor utasít rendre.

A rendre utasítással egy időben az Országgyűlés elnöke kezdeményezné a mentelmi bizottságnál, hogy a testület nyolc napon belül tegyen javaslatot a Ház ünnepélyes megkövetésére, további ismételt elkövetés után pedig jegyzőkönyvi megrovásra - tartalmazza az indítvány, amely a parlamenti munkából való több napos kizárást javasolja a legsúlyosabb büntetésnek.

(MTI)

Ajánló: