A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint téves, hamis és ártalmas az a híresztelés, miszerint feszültség van az igazságszolgáltatás vezetője és az igazságügyi kormányzat között. Solt Pál szándékos rossz hangulatkeltésnek nevezte azt a híresztelést, miszerint a kormány alá akarja rendelni a Legfelsőbb Bíróságot az Alkotmánybíróságnak.

Solt Pál kijelentette: nem feszült, hanem tárgyilagos, korrekt, a munkára korlátozódó normális kapcsolat jellemzi az igazságügyi miniszterhez való viszonyát. Solt Pál a médiát okolta, amiért egyfajta hamis kép keletkezett az elmúlt időszakban ebben az ügyben. Szerinte a média azért keltette ezt a hamis képet, mert egyrészt el akarja adni a híreit, másrészt Solt szerint a média egy része nemcsak szenzációt, hanem konfliktuskeltésre alkalmas információkat keres, illetve tálal. Ugyanakkor Solt Pál elismerte, hogy a költségvetés készítésének időszakában lehetnek különbségek az álláspontok között. Solt Pál szándékos rossz hangulatkeltésnek nevezte azt a híresztelést, miszerint a kormány alá akarja rendelni a Legfelsőbb Bíróságot az Alkotmánybíróságnak. "Soha ilyen kormányzati szándék nem volt" - mondta Solt. A Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta, hogy abban a témában, hogy felülvizsgálhatja-e az Alkotmánybíróság a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatait, már évek óta folyik szakmai polémia.

A bíróságok helyzete nem rossz Solt szerint, ugyanakkor jelentős különbségek vannak a különböző bíróságok és megyék között. Ma Magyarországon a civil ügyeket tekintve átlagban egy bíróra évente 120 ügy, a büntetőügyekből 109 jut. Solt Pál szerint egyenletesen elosztva ez akár optimális is lehetne, de nagy a szóródás: az első és másodfokú eljárásokban 70 és 193 közötti ügy jut egy-egy bíróra, míg a Legfelsőbb Bíróságon ez a szám eléri a 525-öt is.

(MTI)