Tizenhárom gyanúsítottja van a ferihegyi fosztogatásügynek

Jelenleg összesen 13 személy ellen folyik büntetőeljárás a Ferihegyi nemzetközi repülőtéren történt mintegy 10 millió forint összértékű csomagfosztogatások ügyében. A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság elbocsátja azokat, akikről bebizonyosodik, hogy részt vettek a fosztogatásban.

A múlt héten hat férfit vett őrizetbe a rendőrség, közülük a bíróság négyet előzetes letartóztatásba helyezett, mivel alapos a gyanú, hogy ők is tagjai a Ferihegyi repülőtéren csomagokat fosztogatók bandájának. Valamennyien büntetlen előéletű magyar állampolgárok. A szabadlábon védekezők elsősorban az ellopott tárgyakat értékesítették - ismertette Egressy Pál alezredes helyettese, az ORFK repülőtéri biztonsági szolgálatának parancsnokhelyettese.

A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen indult nyomozás jelenleg is tart, és nem kizárt, hogy újabb gyanúsítottjai is lesznek az ügynek.

Az ORFK több mint másfél hónapja nyomozott már a repülőtéri fosztogatás ügyében. Főként a csomagellenőröket figyelték, akik a munkájuk során használt berendezéseket, például a csomagátvilágító eszközöket nem csak ellenőrzésre használhatták, hanem értéktárgyak felfedezésekor ki is vehették azokat a poggyászokból.

E nyomozás eredményeként mintegy 10 millió forint értékben kerültek elő a csomagokból eltűnt videokamerák, laptopok, fényképezőgépek, mobiltelefonok, ékszerek, parfümök és egyéb használati tárgyak.

A csomagdézsmálók elfogásában segítettek többek között a repülőtéri dolgozók mágneskártyái, miután a számítógép rögzíti, hogy ki, mikor, merre járt a repülőtéren.
A tolvajok többnyire dossziékban vagy saját táskájukban vitték ki a repülőtérről az eltulajdonított értéktárgyakat.

Péterffy Gábor, az LRI szóvivője elmondta, hogy azoktól a dolgozóitól, akik ilyet elkövetnek, azonnal megválik a munkáltató. Az LRI azon dolgozik, hogy 100 százalékosan tudja ellenőrizni saját dolgozóit is. Mint mondta: a Ferihegyi repülőtér forgalma az év első nyolc hónapjában mintegy 10 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, azonban a poggyászfosztogatások száma nem növekedett.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 18.)