Miután a Jorgos Travel utazási iroda csődbe ment, és nem fizette ki görögországi üzleti partnereit, felvetődött: ezek egyik csoportja - melynek szószólója Georgios Nanakos vállalkozó - átveszi a pórul járt céget, melyben egyébként Nanakosnak részesedése van. A görögországi partnerek egy másik csoportja - melynek vezetője Georgios Piriakopoulos - ellenben azt követeli, hogy a Jorgos fizesse ki adósságait.

- Jelenleg a Jorgos mintegy másfél millió német márkányi összeggel tartozik görögországi partnereinek. A Jorgos adósságproblémái tavaly kezdődtek - nyilatkozta a Népszavának Georgios Piriakopoulos. - A cég nem törlesztette tartozásait, és állandóan új határidőkre ígérte a fizetést. Először tavaly decemberre, aztán idén márciusra, végül augusztusra. A partnereket egy ideig azzal hitegették, hogy a cégvagyon egy részének eladásával szereznek pénzt az adósság törlesztésére. Végül bekövetkezett a csőd.

A görög idegenforgalmi vállalkozó szerint ha ehhez hozzávesszük annak a HTC-nek az egymillió német márkás tartozását is, amelyben a Jorgosnak részesedése van, akkor ez az adósságösszeg két és fél millió német márkára emelkedik - mondta Piriakopoulos.

Piriakopoulos úr csaknem teljesen bizonyos abban, hogy a Georgios Nanakos által képviselt, illetve részben tulajdonolt vállalkozói csoport - ezek paraliai, sztavroszi cégek, továbbá egy korfui vállalkozás - átveszik vagy már át is vették a Jorgos Travelt. Ha az átvétel még nem történt meg, annak az az oka, hogy Nanakosék ellenőrzik a Jorgost, nincsenek-e másutt is adósságai.

- Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy e csoport a Jorgosszal annak adósságait is átveszi, vagyis kifizet minden olyan görög apartman-tulajdonost, amelynek a Jorgos tartozott? - kérdezte a Népszava az interjúalanytól. - Szó sincs róla - válaszolt Piriakopoulos úr. - Nanakosék csak a Jorgost veszik át, az adósságait nem. Nem akarnak fizetni az apartman- és szálloda-tulajdonosoknak.

- Mi a véleményük akkor erről a tervről? - volt a következő kérdésünk. A válasz az volt, hogy a többi érintett görög idegenforgalmi vállalkozás - ezek között krétai, rodoszi, haniai és korfui cégek vannak - természetesen nem értenek egyet a másik vállalkozói csoport hozzáállásával. Neki magának - panaszkodott Piriakopoulos úr - komoly problémái vannak az apartman-tulajdonosokkal. Ezek közül ugyanis többen azt hiszik, hogy összejátszott a Jorgos Travellel, és most becsapja őket.

A beszélgetőpartner elmondta, hogy a Jorgos Travelt beperelik, mégpedig a szabályoknak megfelelően Magyarországon. Így is problémát jelent számukra az, hogy ha peres úton meg is kapják a pénzüket, az még jó időbe telik, azokat az apartman- és szállodatulajdonosokat azonban, akik Jorgos-vendégeket fogadtak és akikkel szerződésük van, most kell kifizetniük.

Végezetül Georgios Piriakopoulos elmondta, hogy a történtek után sem szakítja meg üzleti együttműködését a magyar utaztató vállalkozásokkal, például továbbra is együttműködik a West Travel és az Öt Kontinens nevű cégekkel. A magyar turistáknak pedig azt üzeni, hogy továbbra is szívesen látják őket Görögországban.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 18.)