Nem függesztették fel Pallag László mentelmi jogát

Az Országgyűlés azután döntött Pallag László, az olajbizottság kisgazda elnökének mentelmi jogáról, hogy a múlt héten a mentelmi bizottság úgy döntött: nem javasolja a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az MDF ennek ellenére kedden javasolta, hogy függesszék fel a politikus mentelmi jogát, ám ezt a képviselők nem szavazták meg.

Pallag László mentelmi jogának felfüggesztéséről azért szavazott a mentelmi bizottság, mert a kisgazda politikus ellen négyen is büntetőfeljelentést tettek az olajügyi bizottság elnökeként tett kijelentései miatt. Pintér Sándor belügyminiszter, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Berke Imre volt szeghalmi rendőrkapitány, valamint Futaki Géza korábbi szabad demokrata parlamenti képviselő is feljelentést tett.

A mentelmi bizottság egy hete nem javasolta Pallag mentelmi jogának felfüggesztését. Isépy Tamás (Fidesz), a testület elnöke indoklásában akkor azt mondta: az olajbizottság kisgazda vezetőjének Nógrádi Zsolt vallomásáról tett nyilatkozata szerintük nem lépte túl a képviselői véleménynyilvánítás alkotmányos lehetőségeit. Véleményét a testület egy 1994-es alkotmánybírósági döntésre alapozva alakította ki.

"Munkájában is zavarná a képviselőt, ha felfüggesztenék a mandátumát, hiszen Pallag László egy vizsgálóbizottság elnöke" - tette hozzá Isépy. A fideszes képviselő elmondta azt is: a szavazásnál nem voksolt igennel egyetlen képviselő sem.

Balsai István, az MDF frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a frakcióülésen megállapodtak: javasolni fogják, hogy Pallag mentelmi jogát függessze fel az Országgyűlés. Balsai hozzétette: nemcsak Lezsák Sándor iránti rokonszenvük miatt javasolják ezt, hanem úgy gondolják, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, és Pallag László ügyét nem magánvádas ügynek tekintik.

Mivel az Országgyűlés nem függesztette fel Pallag mentelmi jogát, a politikus nem állítható büntetőbíróság elé. Pallagnak ugyanakkor meg kell jelennie októberben a bíróság előtt, mert folytatódik ellene az a személyiségi jogi per, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter indított. A személyiségi jog megsértésére ugyanis nem terjed ki a mentelmi jog.

Korábban:

(2000. szeptember 25.)