Börtönbe kerülnek a tolvaj ex-rendőrök

Többéves letöltendő börtönbüntetéssel sújtott a Legfelsőbb Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítéletében tizenegy egykori rendőrt. Az ex-rendőrök előre megszervezett betörések után, helyszíni szemle ürügyén, műszaki boltokat rámoltak ki a belvárosban 1996-97-ben.

Az eljárásban a VI-VII. kerületi rendőrkapitányság 13 rendőrét és egy több ízben elítélt civil személyt vádolt meg az ügyészség bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett lopással. Az eljárás során kiderült: az 1996 novembere és 1997 szeptembere között a Király utcában, a Wesselényi utcában, az István utcában, a Thököly úton és a Rákóczi úton éjszaka elkövetett 19 betöréses lopás forgatókönyvét az utolsó börtönbüntetéséből 1995-ben szabadult Nagy László a rendőrkapitányság szemlebizottságának tagjaival közösen alakította ki.

Nagy László bement az előre kiválasztott műszaki üzletekbe, majd telefonon értesítette bűntársait, akik kivonultak helyszíni szemlére, és telerakták táskáikat, szolgálati gépkocsijukat a lopott holmikkal. Több rendőr is úgy keveredett az ügybe, hogy bár előzetes megbeszélés nélkül érkezett a helyszínre, az ott történteket látva csatlakozott bűnöző kollégáihoz. A vádlottak a lopott holmikat általában eladták. A Legfelsőbb Bíróság 4 és 8 hónap közötti időtartammal csökkentette a volt rendőrök többségének büntetését az eljárás elhúzódására, illetve a Legfelsőbb Bíróság előtt tett beismerő vallomásokra hivatkozva.

Összesen 11 volt rendőr kapott öt év négy hónap és két év közötti letöltendő szabadságvesztést, és két egykori rendőrt a bíróság 8-8 hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott. A civil vádlott büntetését egy év két hónappal öt évre enyhítette a Legfelsőbb Bíróság, mert Nagy László a tavaly novemberben kihirdetett elsőfokú ítéletet követően az ügyészség előtt olyan részletes, feltáró jellegű beismerő vallomást tett, amelynek alapján újabb bűncselekmények gyanújával más lehetséges elkövetők ellen is eljárás indult.

(MTI)