Drágább lesz a tévénézés

Jövőre és azután a tervek szerint havi 50-50 forinttal emelkedik a tévé-előfizetési díj. A Duna Tv 400 millió forintos költségvetési támogatással teremtené meg az észak-amerikai műsorszórás feltételeit.

Jövőre havi 690 forintra, 2002-ben 740 forintra emelkedne a televíziókészülék-használati, népszerű nevén tévé-előfizetési díj a költségvetés tervezete szerint. A készülékhasználati díj összege 1998 óta változatlan, havi 640 forint. A díjakból 1999-ben 15 milliárd forint folyt be, 4,4 milliárdot a költségvetés fizetett be a szociális okokból felmentettek után - tartalmazza az Országos Rádió és Televízió Testület parlamentnek benyújtott beszámolója. A Magyar Postának járó 1,4 milliárd forintos beszedési díj levonása után fennmaradó 18 milliárd forintos bevétel 40 százalékát a Magyar Televízió, 28 százalékát a Magyar Rádió és 24 százalékát a Duna Tv finanszírozására fordítják.

A költségvetési tervezetből kiderül, hogy a tervek szerint a Duna Tv műsorának észak-amerikai sugárzására külön kft.-t készül létrehozni. A törvény felhatalmazza az ÁPV Rt.-t, hogy amennyiben a kft. létrejön, a társaságban 400 millió forint erejéig minimum 25 százalék + 1 szavazati arányú tulajdonrészt szerezzen.

A Magyar Televízió veszteségeivel és a társaság alaptőkéjének múlt héten történt leszállításával kapcsolatban Pető Iván SZDSZ-es képviselő hétfőn a parlamentben kijelentette: a kialakult helyzetért a kormány és pártjai is felelősséggel tartoznak. A közpénzek pazarlásáról szerinte a kormánynak azért is számot kell adnia, mert úgy biztosított forrást az elbocsátások fedezetére, hogy azzal szemben nem szabott feltételeket, a parlament az MTV köztartozásának elengedésére készül és a kormány támogatást kíván adni az új tévészékház felépítéséhez.

A képviselő elmondta: máig nem kapott választ az MTV elnökétől a televízió gazdálkodására vonatkozó kérdéseire. Ezzel kapcsolatban egyébként Pető beadványa nyomán Majtényi László adatvédelmi biztos megállapította, hogy az MTV kezelésében lévő adatok a személyes adatokat kivéve közérdekűnek minősülnek.

Várhegyi Attila, a kulturális tárca politikai államtitkára Petőnek adott válaszában kijelentette: a kormánynak nincs közvetlen beleszólási lehetősége az MTV gazdálkodásába. Azt javasolta, hogy a képviselő a kulturális bizottság útján kérjen tájékoztatást az MTV közalapítvány kuratóriumi elnökségétől. A kuratórium beszámolója egyébként a tervek szerint még az ősszel a kulturális bizottság és a parlament elé kerül.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 22.)