Nem rögzítik országgyűlési határozatban az előző kormányok olajügyekben való felelősségét

A parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának 2000. november 30-ig az Országgyűlés elé kell terjesztenie jelentését, mivel a többség megszavazta az erről szóló módosító javaslatot. A képviselők többsége ugyanakkor elutasította azt a fideszes határozati javaslatot, amely rögzítette volna a Németh- és a Horn-Kuncze kormány felelősségét az olajügyekkel kapcsolatban.

A parlamenti többség megszavazta, hogy az olajügyeket feltáró parlamenti vizsgálóbizottság november 30-ig fejezze be munkáját. Korábban több időpont is felmerült végső határidőként: először szeptember 30., majd október 31. A november 30-át a kisgazdapárt javasolta, bár korábban az év végéig, december 31-ig adtak volna időt az olajbizottságnak. Az MSZP és az SZDSZ azonban még a decemberi határidővel sem értett egyet.

"A november vége elfogadhatatlan; a bizottság számára a március 31. lenne a megfelelő" - mondta a szavazás előtt az [origo]-nak Juhász Ferenc, az olajbizottság MSZP-s alelnöke. Kóródi Mária, az olajbizottság szabad demokrata tagja viszont egyáltalán nem jelölt volna meg végső határidőt. "Nem vagyok a parttalan munka híve, de szívem szerint nem jelölnék meg időpontot. Még decemberig sem fejezhető be a munka, mert csak a meghallgatottak többen vannak, mint ahány ülés addig még hátravan. Ütemesen kell haladni, de a szoros időkorlát nem elfogadható. Szerintem a tavaszi ülésszak vége lenne a reális" - mondta a politikus.

Dorkota Lajos, Fazekas Sándor és Vígh Ilona

A képviselők között nagy vitát váltott ki három fideszes képviselő - Fazekas Sándor, Dorkota Lajos és Vígh Ilona olajbizottsági tagok - módosító határozati javaslata. Ebben ugyanis a Németh-, illetve a Horn-Kuncze kormány felelősségét állapították volna meg. A javaslat az alkotmányügyi bizottságon keresztülment, mivel a testületben a Fidesz egymagában többségben van. Az Országgyűlés így már vita nélkül szavazott róla. A Fidesz határozati javaslatával - az alkotmányügyi bizottság által benyújtott változatot Répássy Róbert (Fidesz) írta - így gyakorlatilag elkészítette a saját olajjelentését, amelyről a parlament előbb szavazott, mint ahogy az olajbizottság által készítendő olajjelentést megtárgyalták volna.

Az alkotmányügyi bizottság a határozati javaslatot kiegészítette, és ebben már az Antall-Boross kormány is szerepelt. Igaz, az ő felelősségüket nem állapította meg egyértelműen a javaslat, de annyi szerepelt benne: "Az Antall-kormány és a Boross-kormány a rendszerváltást követően bekövetkezett robbanásszerű gazdasági, jogi és intézményi változások közepette megindult gazdasági bűncselekményhullámmal nem tudta kellő hatékonysággal felvenni a küzdelmet, mivel nem rendelkezett a megfelelő tapasztalattal, szakembergárdával, a szükséges anyagi és technikai feltételekkel, továbbá nem álltak rendelkezésre a megfelelő nyilvántartások sem. A jogi szabályozás folyamatos korrigálásával csak nagyon lassú és viszonylagos sikereket tudott elérni, és a szükséges jogi és szervezeti változásokat elindította."

Az MDF-et megosztotta ez a bekezdés. "Súlyos dolog, hogy az általunk ismeretlen körülmények között született ügyben egyik koalíciós partnerünk szájára veszi az Antall-Boross kormányt is, amelyet kiskorúnak és a belátási képessége hiánya miatt felelősségre nem vonható, szerencsétlen társulatnak állít be" - kifogásolta Balsai István, az MDF frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. A frakció tagjainak többsége már előre közölte, hogy nemmel szavaz a határozati javaslatra, mert úgy vélték: nem lenne szerencsés, ha egy politikai testület egy másik politikai testülettel kapcsolatos közvetett politikai felelősséget állapítana meg egy olyan ügyben, amely bűnözéssel függ össze.

Az olajbizottság MDF-es tagja, Balogh László ugyanakkor az [origo]-nak hétfőn azt mondta: megszavazza a javaslatot. "A Horn-kormánnyal kapcsolatban vannak kemény megállapítások, de az indítvány korrekt." Azzal kapcsolatban, hogy a személyi felelősség megállapításáról szóló részben többségében feltételezések szerepelnek, a politikus azt mondta: "a tényeket az ügyészségnek kell megállapítania", és a "felelősség azokat terheli, akik kiprovokálták, hogy az Országgyűlés foglalkozzon a vizsgálatokkal". Balogh itt az MSZP-re utalt, mivel a szocialisták kezdeményezték az olajügyekkel kapcsolatos rendkívüli ülésnapot. "Ma már nincs jó megoldás. A közvélemény konkrét eredményeket vár, de csak az ügyészségnek van megfelelő felhatalmazása. Nem lehet tovább húzni az olajbizottság munkáját" - tette hozzá a képviselő, aki eredetileg október végét javasolta végső határidőnek, mivel úgy vélte: a hátralévő idő bőven elég a bizottságnak a munka befejezésére.

A MIÉP nem szavazta meg a javaslatot, mivel már korábban kifogásolták, hogy az MDF felelőssége nincs egyértelműen kimondva.

Az MSZP és az SZDSZ szintén nemmel szavazott. "Elfogadhatatlan a javaslat" - mondta még a szavazás előtt Juhász Ferenc az [origo]-nak. "Torzítja az eredeti szándékot, ami az volt, hogy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel, a hatóságok pedig gyorsított eljárás keretében állapítsák meg a felelősöket. A Fidesz most úgy látja: gyorsan le kell zárni a vizsgálatokat, mivel a látóterünkbe kerültek olyan ügyek, amelyekben a Fideszhez közel álló cégek is érintettek" - mondta a politikus.

A HVG májusi információi szerint a rendőrség különösen nagy összegű, 1,2 milliárd forintos adócsalással vádolja Tóth Bélát, a Fidesz-MPP egykori kampánymenedzserét, a Mahir Rt. volt elnökét. A rendőrség gyanúja szerint Tóth irányította a Manon Kft.-t, amely az Energol egyik beszállítója volt - írta a Magyar Hírlap.

Tóth Károly, az olajbizottság szocialista tagja keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: "a Fidesz hasonlóan akarja lezárni az olajbizottság munkáját, mint ahogy azt a Nyírfa, vagy a megfigyelési üggyel tette".

Kóródi Mária korábban azt mondta az [origo]-nak: "aki nem akarja, hogy a névsorban felolvassák a nevét, az maga akarja felolvasni a névsort" - utalt a fideszesek olajügyekben való esetleges érintettségére. A politikus úgy látta: a javaslat "elképesztő, megalapozatlan, a bizottságnál lévő adatokkal alá nem támasztható, ellentmondásos".

Fazekas Sándor, az eredeti határozati javaslat egyik megalkotója szerint azonban a javaslatban szereplő állítások mind adatokkal alátámaszthatóak. "A politikai felelősség megállapítása a cél. A Horn-Kuncze kormány idején felpuhító rendelkezések voltak, intézkedéseket elmulasztottak, más irányt vett a jogszabályozás, mint az Antall-kormény idején" - mondta a politikus korábban az [origo]-nak.

A szavazás előtt az előterjesztők nevében Nagy Sándor szocialista képviselő reagált a vitában elhangzottakra. Úgy minősítette az olajügyekben történteket, hogy "az eredetileg királydrámának induló előadás a legsilányabb operett-librettó színvonalán folytatódott", miközben elveszett annak az esélye, hogy valaha is tisztázható legyen az ügy.
Nagy Sándor szerint az ügy kezdett kényelmetlenné válni egyes politikai erőknek, amelyek a Fidesz, a kisgazdák és a MIÉP által alkotott "tiszta" és egy másik, elmarasztalható oldalra való felosztást kívántak elérni.

Az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát 148 igen, 161 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el a plénum.

Támogatta viszont - 312 igen, 12 nem és 1 tartózkodás mellett - a parlament Rubovszky György fideszes képviselő kezdeményezését, miszerint az Országgyűlés december 31-ig kérjen tájékoztatást a kormányfőtől az olajügyekben eljáró rendvédelmi szervek által végzett vizsgálatokról.

Megszavazta a képviselők többsége azt a Turi-Kovács Béla és Pokol Béla kisgazda képviselők által beterjesztett indítványt is, amelynek lényege, hogy meg kell vizsgálni a kormányzati tényezők szerepét a joghézagok keletkezésével kapcsolatban.

A határozati javaslat zárószavazására a következő ülésen kerül sor.

Az olajügyek összefoglalása

Nem függesztették fel Pallag László mentelmi jogát

Kapcsándi Dóra

Korábban:

(2000. szeptember 25.)