Fegyvercsempészt lepleztek le Ferihegyen

Egy magyar származású dél-afrikai állampolgár részére érkezett két postai csomagban 3 darab lőfegyvert és 5 darab könnygázlőszert foglaltak le a Ferihegyi I. számú Repülőtéri Vámhivatal munkatársai hétfőn. A férfi - saját állítása szerint - ajándékba kapta a fegyvereket, és nem tudta, hogy ezeket be kell jelenteni.

A dél-afrikai állampolgár a Magyarországra történt utazását megelőzően adta fel a saját személyes holmijait tartalmazó csomagokat, amelyeket Ferihegyen útiholmiként kívánt vámkezeltetni. A vámosok egy bronzvázába rejtve felfedeztek 1 derékszíjba rejthető, övcsatnak látszó 22-es kaliberű forgótáras pisztolyt, 2 tollpisztolyt, 5 darab könnygázlőszert, továbbá egy elefántcsontból készült karkötőt. Az elsődleges tűzszerész-szakvélemény alapján a fegyverek emberi élet kioltására alkalmasak.

A dél-afrikai állampolgár azzal védekezett, hogy a fegyvereket ajándékba kapta, és azért nem jelentette be a vámvizsgálatnál, mert nem tudta, hogy azokhoz Magyarországon engedély szükséges. Arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a fegyvereket miért rejtette a bronzvázába.

A vámosok a fegyvereket és az elefántcsont karkötőt lefoglalták, a csempész ellen pedig fegyvercsempészet és természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tettek az ORFK Repülőtéri Biztonsági Szolgálatánál.

(MTI)