Költséges volt a magyar delegáció vatikáni útja

Legalább ötvenmillió forintos költséget jelenthetett a hatvanfős magyar delegáció hétvégi római útja és a Vatikánban adott millenniumi koncert. A kinntartózkodás ára hivatalos információk híján csak szakértői becslés. A hangversennyel kapcsolatos kiadások meghaladhatták a harmincmillió forintot. Orbán Viktor négyfős kísérettel utazott tovább az olasz fővárosból Sydneybe, ahol 146 millióért rendeznek magyar napot.

Harmincmillió forintba került a pápa tiszteletére adott vatikáni millenniumi koncert - tájékoztatta a Magyar Hírlapot a hangversenyt szervező Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Az összeg magába foglalja a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar és a Magyar Nemzeti Énekkar tagjai és hangszereinek kiutaztatását, a honoráriumot, prospektusok nyomását és a minisztérium kilencfős delegációjának költségeit is.

A háromnapos hétvégi látogatáson résztvevő hatvanfős küldöttség teljes költségéről keddre ígért információt az állami protokollkeretet kezelő Külügyminisztérium. A felesége társaságában utazó Mádl Ferenc államfő mintegy tíz vendéget hívott meg a Vatikánba, egyebek között Jókai Anna írót, Bangó Margit népdalénekest és a küldöttség ajándékát készítő Madarassy István ötvösművészt. A különgépre szállt fel a kormányfői delegációban Eperjes Károly színművész, Sasvári Szilárd, a kulturális bizottság fideszes elnöke, valamint Harrach Péter szociális és családügyi miniszter is. A Vatikánba három miniszter is elutazott több egyházi vezető társaságában.

Szakértők szerint akkor, ha nagyobb létszámú, mondjuk egy hatvanfős delegációról van szó, rendszerint lehet némi kedvezményt elérni az utazás árából. Még akkor is, ha a delegáció, mint egy konferencia résztvevői általában, a legmagasabb igényekkel rendelkeznek, tehát luxuskategóriájú szállást és utazást vesznek igénybe. Amennyiben Róma az úti cél, ott az idén már sokkal nehezebb még az állami küldöttségnek is kedvezményt elérnie. Mivel sok a látogató, a szállodások és a különféle szolgáltatók a legmagasabb árat kínálják, sőt, rendszerint megemelik a korábbi tarifákat. Így ma szakértők szerint Rómában egy ötcsillagos szállodában 250-300 dollárért (75-90 ezer forint) lehet egyetlen éjszakát eltölteni. A retúrjegy, ha a hétvégét is az Örök Városban tölti a vendég, alig haladja meg a reptéri illetékkel együtt a 62 ezer forintot.

A magyar kormányküldöttség missziója tehát, még abban az esetben is, ha többen tovább utaztak az olimpiára, nagyon valószínű, hogy több mint 20 millió forintba került a költségvetésnek. Hiszen ha fejenként szállásra, repülőre, étkezésre, napidíjra, összesen és átlag a római kiadásokra 400 ezer forintot számolunk, nem mondtunk sokat. Szakértők szerint a külön római jegy a továbbutazóknak nem drágította meg a repülőjegyet, mert Róma csak tranzitnak számított. Itt "csak" a szállás - napi 300 dollár és az étkezés, illetve a napidíj - emelte a költségeket.

Orbán Viktor Sydneyben

Orbán Viktor a római fővárosból Sydneybe utazott. Négyfős kíséretét két meg nem nevezett főtanácsadó, egy protokollos és Borókai Gábor kormányszóvivő alkotja. Hivatalos találkozók és a sportolók meglátogatása mellett a miniszterelnök a hat nap alatt részt vesz az olimpia helyszínén 27-e és 30-a között megrendezett magyar rendezvényeken. Ennek költsége 146 millió forint. Az ezeréves Magyarország köszönti az olimpiát elnevezésű eseménysorozatot az Országimázs Központ szervezi, amelynek két vezetője két szervezővel már elutazott Sydneybe.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.08.08.)