Pert indított a volt KFOR- parancsnok a miniszter ellen

A parancsnoki vezénylés megszüntetését elrendelő honvédelmi miniszteri határozat ellen indított pert Papp Gyula alezredes a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon. A hétfői tárgyaláson az eljárást időszakosan felfüggesztette a joggyakorló.

Két munkaügyi pert is indított a nemzetközi KFOR-erők magyar kontingensének leváltott vezetője, Papp Gyula alezredes. Az egyiket Székesfehérváron fogják tárgyalni október 10-én. Ebben a beadványában a határozott időre szóló szerződésének felbontását tartja jogellenesnek. A másik keresetet hétfőn tűzte napirendjére a Fővárosi Munkaügyi Bíróság, amelynek azt kell eldöntenie: jogszerűen járt-e el a honvédelmi miniszter, amikor az alezredes pristinai vezénylését megszüntette. A főváros az eljárást felfüggesztette, és csak azt követően folytatja, ha Fehárváron meghozzák az ítéletet.

A felperes Papp alezredes ügyvédje, Zeke László azt kérte a bíróságtól, hogy egyesítsék a két eljárást, és tárgyalják Budapesten. A bíróság közölte, a felmondás jogszerűségének vizsgálatára a főváros nem illetékes. Zeke doktor a Népszavának elmondta, álláspontja szerint egyebek között azért jogellenes a vezénylés megszüntetése, valamint a szerződés felbontása, mert az intézkedő miniszter, a vezérkari főnök és a szárazföldi csapatok vezetője egy folyamatban lévő büntetőeljárásra hivatkozik. Ezt az eljárást bírói szakban csak október 10-én kezdik meg. Az alkotmányos jog szerint az ítélet megszületéséig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Az alperes honvédelmi miniszter jogi képviselője a hétfői tárgyaláson a kereset elutasítását azzal indokolta, hogy a szolgálati szabályzat szerint a miniszter akár indoklás nélkül, tetszőleges határidő után is visszavezényelheti külföldről a katonát, mert az említett jogdokumentum erre nézve nem tartalmaz részletező kitételeket. Zeke ügyvéd közölte, ha a jog szűkszavú, az nem jelentheti azt, hogy a joggyakorló miniszter jogszerűtlen eljárásokat alkalmazzon. Majd hozzátette, igen érdekes az a tény, hogy a felmondásban a vezénylést megszüntető határozatra, ez utóbbiban pedig a felmondásra hivatkoznak. A körkörös hivatkozás azt eredményezi, hogy Papp Gyula alezredes formálisan ma is kontingensparancsnok, de nem Pristinában, hanem Magyarországon.

Mint arról több alkalommal írtunk, a különféle visszaélésekkel gyanúsított alezredes ellen nemrégiben emelt vádat a Budapesti Katonai Ügyészség. Az öt vádpontból időközben kettő maradt. Az egyik vád "koronatanúja" köztörvényes bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásban van. A másik váddal kapcsolatosan pótnyomozást rendelt el a katonai bíróság, aki október 5-én tárgyalja Papp parancsnok bűnügyét.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. március 13.)