További magyar hadifoglyok utáni keresés indul

Október végén Oroszországba utazik Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója, ahol a tervek szerint több egykori fogolytábor közelében lévő egészségügyi intézményt is felkeres. A főigazgató négy-öt olyan, a kotyelnyicsihez hasonló intézetet szeretne meglátogatni, ahol esetleg eredménnyel kutathatna tisztázatlan sorsú magyar hadifoglyok után.

A főigazgató szerint minimális az esély arra, hogy újabb életben lévő egykori magyar hadifoglyot találjanak. A további kutatást azért tartja szükségesnek, mert Toma (Tamás) András
megtalálása és hazahozatala kapcsán mintegy nyolcvan család vallotta hozzátartozójának a 75 éves férfit. Veér András szerint mindezek alapján még legalább nyolcvan család nem tud biztosat a második világháborúban harcolt rokonáról.

Tudomása szerint 25-27 ezer közötti azoknak a tisztázatlan sorsú magyaroknak a száma, akiket eltűntnek vagy halottnak nyilvánítottak. A főigazgató emlékeztetett arra: Toma (Tamás) Andrást is törölték a bogszitogorszki hadifogolytábor listájáról akkor, amikor 1946-ban elmegyógyintézetbe szállították át.

Amennyiben az október végi oroszországi utazás eredményt hoz, Veér András a vöröskereszt, a honvédelmi tárca és civil szervezetek bevonásával bizottság felállítását javasolja. Elképzelése szerint a testülethez azok a családok fordulhatnának segítségért, amelyeknek tisztázatlan körülmények között tűnt el hozzátartozójuk a második világháborúban.

A főigazgató szerint Toma (Tamás) András DNS-vizsgálatának eredménye a jövő hétre befejeződik. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben kezelt idős férfi a járást már az új, könnyű műlábával gyakorolja, műfogsorát és hallókészülékét is használja.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.17.)