Az olajbizottság alelnöke szerint a Fidesz és a kisgazdák is érintettek az olajügyekben

Juhász Ferenc, az olajbizottság szocialista alelnöke szerint az adócsalással vádolt Tóth Béla révén a Fidesz is érintett az olajügyekben. A politikus a Belügyminisztérium egyik titkos aktájára hivatkozva közölte: a kisgazdapárt meghatározó politikusai is kapcsolatban voltak az egyik legnagyobb olajos céggel. A Fidesz és a kisgazdapárt tagadta az érintettségét.

Juhász Ferenc MSZP-s országgyűlési képviselő szerint "az olajügy elérte a Fideszt". Állítását arra alapozza, hogy Tóth Bélát - aki az 1994-es országgyűlési választásokon a Fidesz kampányfőnöke volt - egymilliárd forintos adócsalással gyanúsítják, és cége szoros kapcsolatban volt a két legnagyobb "olajos vállalkozással", a Conti Carral, illetve az Energollal.

Szerinte nem lehet véletlen az sem, hogy a kormány hatalomra kerülése után néhány nappal több, olajügyekkel kapcsolatba hozott bűnöző is kiszabadult a börtönből. "Semmiféle bizonyítékunk nincs arra, hogy a Tóth Béla által elkövetett bűncselekményből szerzett pénz a Fideszhez jutott" - tette hozzá a parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának alelnöke.

Az ellenzéki politikus beszámolt arról, hogy az olajbizottság jelzést kapott a Belügyminisztériumtól egy Lőrinc fedőnevű aktáról, amelynek tartalma szerint a kisgazdapárt meghatározó politikusai kapcsolatban voltak az egyik legnagyobb olajos céggel.
Sajtóinformációk szerint Homoki János honvédelmi államtitkár tartotta a kapcsolatot egy olajügyekben érintett vállalkozóval, illetve interpellált a parlamentben Csikós József, az Energol Rt. vezetőjének szabadlábra helyezése érdekében.

Az MSZP-s képviselő szerint azért került elő ez az anyag, mert Pintér Sándor belügyminiszter "egészséges reflexszel megérezte azt", hogy Nógrádi Zsolt vádaskodása miatt "itt már az ő bőréről van szó". "Megérezte, hogy a Fidesz és a kisgazdapárt közti hatalmi harc áldozatává válhat" - fogalmazott Juhász Ferenc, hozzátéve: "a marsallbot Pintér Sándor kezében van. Az olajügyekben a kontinuitást ő jelenti. Ö az, aki országos rendőrfőkapitány, azt követően pedig belügyminiszter lett. Ma Magyarországon nincs ember, aki többet tudhatna nála az olajügyekről". A képviselő úgy véli, hogy a felvetődött kérdésekre Pintér Sándornak vagy az általa irányított hatóságnak kellene válaszolnia.

Juhász szerint olajügyek jelenleg is vannak. Jelezte: a feketepiacon 150 forintért kapható gázolaj, ami a benzinkutaknál 227 forintba kerül. Szerinte lehetőséget ad a visszaélésekre, hogy az extrakönnyű fűtőolaj nem jövedékiadó-köteles és nem véletlenül kérik a fuvarozók sem, hogy ezt a terméket sorolja a kormány a jövedéki adó hatálya alá. Juhász Ferenc az MSZP nevében felszólította a kormányt arra, hogy tegyen eleget ennek a kérésnek, valamint lépjen fel a feketepiacon üzemanyagot forgalmazók ellen, illetve vizsgálja meg azokat az importőröket, amelyek embargós országokból hoznak be üzemanyagot hazánkba. "Tudomásunk szerint Király B. Izabella volt parlamenti képviselő kétszer 1,5 millió hordó üzemanyagot szerzett be az embargós Irakból, hordónként 15-20 centes haszonnal. A magyar hatóságokat előre tájékoztatta erről az iraki nagykövetség" - mondta Juhász.

Rágalomnak minősítette Torgyán József, az FKGP elnöke szerdán Budapesten újságírók előtt azokat a - kisgazda politikusokkal kapcsolatban elhangzott - megállapításokat, amelyekről a szocialista párt sajtótájékoztatóján beszélt Juhász Ferenc MSZP-s parlamenti képviselő. "Juhász úr ezt az orvosa jelenlétében mondta el?" - kérdezett vissza Torgyán József. A kisgazda pártelnök úgy véli, "rendkívül intenzív előretörés következett be a kisgazda szervezetek létszámát, illetve társadalmi súlyát tekintve", és ennek köszönhető, hogy mostanában többen rágalmazták a kisgazdapártot, illetve annak vezetőit. "Ez izgatja azokat a szélsőséges elemeket, akik ilyen ügyben a rágalmazást kívánják a tények helyébe állítani" - közölte.
A Homoki János olajügyekkel való kapcsolatát firtató kérdésre válaszolva elmondta: nem tud a kisgazda honvédelmi államtitkár találkozóiról, csak becsületes képviselői munkáját ismeri.

"Megértjük a szocialisták zavarodottságát az olajügyek kapcsán, hiszen mindig az kiabál leginkább, akinek a háza ég" - hangzott el a Fidesz-frakció szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Halász János, a képviselőcsoport szóvivője a Fidesz-frakció nevében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a parlament többsége leszavazta kedden azt a módosító javaslatot, amely az olajügyekkel összefüggésben a politikai felelősség megállapítását szorgalmazta. A Fidesz - mint elhangzott -, a politikai felelősség körvonalazása mellett az érintett személyek nyilvánosság előtti felelősségre vonását is fontosnak tartja. "A olajügyekről nem érdemes általánosságban beszélni" - fogalmazott Halász.

Dorkota Lajos, az olajbizottság tagja emlékezetett arra, hogy az úgynevezett olajgate 1995-ben robbant ki. A képviselő ezzel kapcsolatban elmondta: az orosz államadósság lebontásában tevékenyen működött közre az MSZP vállalkozói tagozatának volt elnöke, Hujber Ottó, és a párt volt alelnöke és
pénztárnoka, Máté László.

"Néven kell nevezni a felelősöket - mondta, majd kitért arra, hogy az olajos cégként elismert, miskolci illetőségű Energol Rt. felügyelő bizottságának tagja volt Karl Imre szocialista képviselő, az előző ciklus energetikai biztosa, Lippai Lajos korábbi MSZP képviselő és Szűcs Erika, a szocialisták országos választmányának gazdasági munkacsoport vezetője.

Arra a kérdésre válaszolva, miként kommentálná, hogy a szocialisták szerint, akik egy titkos BM-jelentésre hivatkoznak, érintettnek mondható az olajügyekben a honvédelmi tárca kisgazda politikai államtitkára, Dorkota közölte: az illető nem a Fidesz tagja. Annyit azonban elmondott, hogy valóban szerepel valamilyen összefüggésben a kisgazda politikus neve az említett jelentésben. Azt is megjegyezte: a Fidesz szeretné, ha a teljes dokumentum minél hamarabb nyilvánosságra kerülne.

Ugyancsak kérdés nyomán hangzott el a sajtótájékoztatón, hogy Tóth Béla, akit a szocialisták kapcsolatba hoznak az olajügyekkel, nem volt 1994-ben a Fidesz választási menedzsere, és a párt tagja
sem. "A Fideszhez annyi köze volt, hogy egy általa képviselt marketingcég reklámfelületet adott el a pártnak" - mondta Dorkota.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 26.)