A Szolnoki Bányakapitányság vizsgálatát követően kiadott közleménye szerint a kútjavító berendezés személyzetének mulasztásai okozták a pusztaszőlősi Psz-34 jelű kúton bekövetkezett gázkitörést.

A meghibásodást és az azt követő tüzet a berendezésen a homokszűrő szakszerűtlen cseréje okozta. A homokszűrő kiépítése közben a kúton úgynevezett túlfolyás jelentkezett: a kutat feltöltő sós vizet a tároló rétegből a kútba belépő gáz a felszínre szorította ki, amit a karbantartók későn vettek észre. A kútjavítók ekkor szabálytalanul és veszélyes művelettel megpróbálták lezárni a kitörésgátlót, ami nem sikerült. A kútból kiáramló gázos folyadéknak annyira megnőtt az áramlási sebessége, hogy a kútban lévő csöveket a felszínre lökte. Ezt követően a kiáramló gáz begyulladt. A gázzal együtt kiáramló nagy mennyiségű homok és a magas égési hőmérséklet tönkretette a kitörésgátlót, ezért azt le kellett cserélni.

Mint az [*****] beszámolt róla, a munkaművelet 17 napot vett igénybe. Ezalatt a kutat bélelő úgynevezett béléscsöveket is megrongálta a homok. Így amikor a felszerelt kitörésgátlót berakták, az 1200 méter mélyből feláramló gáz a meghibásodott béléscsöveken keresztül a felszín közeli laza, víztároló rétegekbe átfejtődött, és függőlegesen felrepesztve a rétegeket, vízkitörés következett be.

A szolnoki bányakapitányság a közleményében aláhúzza, hogy a kútjavító berendezés személyzete későn észlelte a már jelzett túlfolyást, és nem az engedélyezett módszert választotta a szerszámok biztonságba helyezésére. Kitér arra is, hogy a jelenleg érvényes jogszabályok, technológiai utasítások előírásainak betartása esetén nem fordulhatott volna elő a pusztaszőlősi kúton bekövetkezett súlyos üzemzavar.

Mindezek a megállapítások előzetes szakmai véleményen alapulnak, a vizsgálat hivatalos végeredménye később várható.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 14.)