A budapesti Szent Imre Gimnázium osztálytermeiben mindenütt kifüggesztették a jelenlegi zirci apát, Zakar Ferenc Polikárp arcképét, és a ciszterci rend vezetőjének névnapja tanítási szünet az iskolában. A gimnáziumban többen szóvá tették a kialakult helyzetet, s emiatt távozniuk kellett az iskolából. A gimnázium portaszolgálatát ellátó őrző-védők több egykori tanárt és diákot be sem engednek az intézménybe.

Az egykori József Attila, ma Szent Imre Gimnázium osztálytermeiben a pápa és Paskai László bíboros képe mellett kifüggesztették Zakar Ferenc Polikárp, a ciszterci rend zirci apátjának képeit is. Az iskolában Polikárp-névnapon tanítási szünetet rendeltek el.

A Magyar Hírlap megbízható forrásokból úgy értesült: hogy az 1997 szeptemberében a ciszterci rend által visszakapott iskola szigorúan tekintélyelvű irányítását és az intézmény gazdálkodását több tanár kifogásolta, ám nekik egy idő után vagy felmondtak, vagy olyan helyzetbe hozták őket, hogy távozniuk kellett a nagy hírű gimnáziumból. A lap információi szerint az elmúlt időszakban összesen tizennégyen hagyták el az iskolát, a tanárok mellett mennie kellett az iskolatitkárnak, illetve a gazdasági ügyekre rálátó gondnoknak is.

A ciszterci rend zirci apátságán a lap megkereste Zakar Ferenc Polikárp apátot, ám ő elfoglaltságára hivatkozva egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Szokás, hogy az apát képét kirakják az osztálytermekben, ám ebben nem a rend vezetőjének személyét, sokkal inkább a funkcióját kell látni - mondta a Magyar Hírlapnak Párdányi Miklós, a Szent Imre Gimnázium igazgatója. Arra a kérdésre, hogy mi magyarázza Zakar Ferenc Polikárp névnapjának iskolaszünetté nyilvánítását, az igazgató úgy válaszolt: meg volt a lehetőség, hogy ezen a napon tartsák a szünetet, és a tantestület így döntött.

Az igazgató szerint összesen hét tanár távozott az iskolából. Négy esetben szakmai kifogások merültek fel, volt akinek lejárt az egyéves szerződése. Párdányi Miklós ugyanakkor elismerte, hogy egy tanár esetében a nézet és szemléletbeli különbségek vezettek a szakításhoz.

Nevük elhallgatását kérő nyilatkozók az iskola gazdálkodásával kapcsolatban utaltak arra, hogy a szülőknek többször kellett pontosan meg nem határozott okból pénzt fizetniük. Volt, aki megkérdőjelezte azt is, miért kell egy iskolában őrző-védő céget alkalmazni a portaszolgálat ellátására. A gimnáziumba nyolcszáz gyermek jár, és az iskola vezetése egy cég segítségével oldja meg a portaszolgálatot - szögezte le Budavári Gáborné, gazdasági igazgató. Hozzátette: a szülőktől - nem kötelező jelleggel - maximum havi ezerforintos adományokat kértek az öltözőszekrények felszerelésére vagy a sportpálya felújítására. Az iskola által kapott normatíva mellett így szeretnénk jobb feltételek biztosítani - mondta Budavári Gáborné, de hangsúlyozta: gazdálkodásukat rendszeresen ellenőrzi a zirci apátság.

A Magyar Hírlap megbízható forrásból úgy tudja: a gimnázium spirituális vezetőjének számító ciszterci szerzetest, aki többek között az iskola gazdálkodása ellen is kifogást emelt, idén februárban kitiltották az iskolából, majd váratlanul az Egyesült Államokba küldték. Négy hónapos távolléte alatt betörtek a plébánián lévő lakásába, s onnan eltűntek azok a számlák és iratok is, amelyek bizonyíthatták volna az esetleges visszaéléseket. A szerzetest visszatérte után egy pécsi iskolában helyezte el a ciszterci rend.

(Magyar Hirlap)