A honvédelmi tárca szerint a volt sajtószóvivő nem felelt meg az elvárt erkölcsi követelményeknek

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint Szokolay Zoltán, a tárca sajtófőosztálya volt vezetőjének azért kellett távoznia posztjáról, mert nem felelt meg a beosztásának ellátásához szükséges magas erkölcsi követelményeknek. Szokolay korábban azt nyilatkozta: Torgyán József utasítására váltották le.

Szokolay Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőosztályának volt vezetője nem felelt meg a beosztásának ellátásához szükséges magas erkölcsi követelményeknek, és a tárca lehetővé tette távozását közös megegyezéssel - tartalmazza a HM közleménye, amelyet hétfőn adott közzé. A Honvédelmi Minisztérium azért tartotta szükségesnek ezt nyilvánosságra hozni, mert Szokolay Zoltán az RTL Klub vasárnapi hírműsorában úgy nyilatkozott, hogy Torgyán József kisgazda pártelnök utasítására váltották le három héttel kinevezése után, mivel helytelenítette a tárca havi 800 ezer forintos átutalását a Torgyán József főszerkesztése alatt működő Kis Újságnak.

Szokolay Zoltán köztisztviselői munkaviszonya - írásbeli kérésére - szeptember 21-i hatállyal, közös megegyezéssel szűnt meg. Erre való tekintettel a tárca korábban nem tartotta szükségesnek a munkaviszony megszűnésének nyilvánosságra hozatalát. A minisztériumban azonban úgy vélik, Szokolay Zoltán egyoldalú tévényilatkozata feljogosítja a tárcát arra, hogy nyilvánosságra hozza a jogviszony megszüntetésének tényleges okát.

Szokolay Zoltán a rendszerváltást követő első parlamenti ciklusban országgyűlési képviselőként társa helyett is szavazott, ami miatt lemondani kényszerült mandátumáról. Ezt a tényt azonban minisztériumi munkaviszonya létrehozása során elhallgatta, életrajzában sem tüntette fel ? áll a minisztériumi közleményben.

A szaktárca - Szokolay Zoltán állításával ellentétben - a szabályoknak megfelelően nem nyújt anyagi támogatást sem a Kis Újságnak, sem más újságnak, hanem a kiadói és reklámtevékenységgel foglalkozó Arculat Kft.-vel áll vállalkozási szerződéses viszonyban a honvédelmi ágazattal és a honvédséggel foglalkozó sajtóanyagok megjelentetése érdekében - közli a HM. ''A kft. maradéktalanul teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét, mely keretében díjazás ellenében rendszeresen és soronkívüliséggel is helyez el cikkeket és tárcaérdekű információkat'' - zárul a közlés.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 30.)