Szécsi Ferenc, a szolnoki MB Kőolajkutató Rt. vezérigazgatója közölte: cége véleménye szerint az augusztus 18-án Pusztaszőlősön bekövetkezett gázkitörésnek egészen más oka volt, mint amit a Szolnoki Bányakapitányság megállapított. A Bányakapitányság vizsgálata szakszerűtlen javítási kísérletet állapított meg.

A szolnoki cég szakemberei a jelzett napon a MOL Rt. megrendelésére dolgoztak a Psz-34 jelű kúton: egy meghibásodott homokszűrőt kellett kicserélniük. Szécsi Ferenc leszögezte: álláspontjuk szerint a bányakapitányság a kitörés okát egy olyan feltevésre alapozza, amelyet semmiféle tárgyi bizonyíték és tanúvallomás nem támaszt alá. Szintén a cég véleménye, hogy a gázkitöréssel összefüggően a személyzet részéről semmilyen szabálytalanság nem történt - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: mindezekre a megállapításokra azután jutottak, hogy a meghallgatták a javításon dolgozókat és megtekintették a tárgyi bizonyítékokat. A gázkitörés a Kőolajkutató által megállapított okáról a vezérigazgató nem kívánt többet mondani. Jelezte még, hogy a bányakapitánysági vizsgálat megállapításai ellen a megszabott 15 napos határidőn belül fellebbeznek a Magyar Bányászati Hivatalnál.

Mint az [*****] beszámolt róla, a Szolnoki Bányakapitányság szeptember 27-én, szerdán közleményben tudatta: a pusztaszőlősi Psz-34 jelű kútnál homokszűrőcserét végzők, vagyis az MB Kőolajkutató Rt. által üzemeltetett kútjavító berendezés személyzete nem járt el a tőle elvárható módon, amikor későn észlelt egy veszélyre utaló jelenséget, és túl későn, nem engedélyezett módszert választott a kiépítendő szerszám biztonságba helyezésére.

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 27.)