A Népszava értesülései szerint azért maradt el hétfőn a Magyar Honvédség tervezett állománygyűlése, mert a szakminiszter által már aláírt kinevezéseket a még külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök kontrollálni akarja. A lap úgy tudja, három tábornok új beosztásával kapcsolatban merültek fel aggályok.

Szabó János honvédelmi miniszter indoklása szerint azért maradt el a Magyar Honvédség hétfőre tervezett parancsnoki állománygyűlése, mert a személyügyi beszélgetéseket még nem tudták lefolytatni azokkal, akik külföldön teljesítenek szolgálatot. Ezzel szemben a lap kormányzati körökből úgy értesült, hogy a Sydneyben tartózkodó miniszterelnök leállította az eseményt, igényt tart ugyanis arra, hogy kontrollálja: érvényesülnek-e a megállapodás szerinti elvek az új tábornoki kar összeállításánál.

Katonai forrásból származó információk szerint Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke már a vezérkar tizenkét tábornokával közölte, hogy a haderőreform során megválik tőlük. Mivel a magyar honvédség struktúrája átalakul és új állománytáblát iktatnak be, szükség van az új tábornokok kinevezésére. Fodor javaslatára Szabó János szakminiszter a múlt hét végére aláírta az új vezérkar új tábornokainak kinevezését. Ezeket ismertették volna hétfőn a parancsnoki állománygyűlésen. Ez a protokolláris aktus teszi véglegessé a kinevezést.

A Népszava több forrásból arról értesült, hogy a probléma oka a köztársasági elnök mellett jelenleg betöltetlen főhadsegédi poszt. Egyes állítások szerint a katonai iroda vezetője, Horváth János ezredes is aspirált erre a tábornoki beosztásra, és ennek érdekében igénybe vette a kapcsolatait. Fodor Lajos vezérezredes nehezményezte, hogy Horváth meg akarja kerülni őt, ugyanis a honvédség parancsnokának joga a javaslattétel. Egyébként Fodor Lajos kezdeményezésére Szabó miniszter azzal értett egyet, hogy Holló József vezérőrnagy, a megszűnő humán főcsoportfőnökség vezetője kerüljön a köztársasági elnök mellé főhadsegédnek.

Parlamenti híresztelések szerint a Sydneyben tartózkodó miniszterelnöknek az őt távollétében helyettesítő Stumpf István kancelláriaminiszter számolt be a kinevezésekkel kapcsolatos problémákról. A lap úgy tudja, a kifogásolt javaslatok között Hollón kívül Makkai Sándor és Dobó Péter neve is felvetődött, holott a miniszter jóváhagyta, hogy Makkai tábornok, a védelmi tervezési főcsoportfőnök beosztásának megszűntével a légierő vezetésének második embere, Dobó Péter tábornok pedig a logisztikai főcsoportfőnöki beosztás megszűnte miatt logisztikai támogató parancsnok legyen.

Horváth István ezredes egyébként közeli hozzátartozója Horváth Viktornak, aki Stumpf István kancelláriaminiszter titkára.

(Népszava)

Korábban:

(2000. szeptember 13.)