Kedd éjszaka derült ki a Környezetvédelmi Minisztérium háttérintézményeként működő Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) három hete kinevezett főigazgatója, Bácskay János számára, hogy már csak október 9-éig dolgozhat munkahelyén. A frissen kinevezett, majd lemondatott szakembernek valószínűleg azért kell távoznia, mert elbocsátotta, illetve más beosztásba helyezte nyolc, a kisgazda párthoz közel álló beosztottját.

Kizárólag Ligetvári Ferenc miniszter úr dönt arról, milyen változásokat tart szükségesnek a KGI élén - mondta el a Magyar Hírlapnak Turi-Kovács Béla kisgazda frakcióvezető-helyettes. A Környezetvédelmi Bizottság alelnöke szerint kétségtelen, hogy a KGI-ben feszültségek alakultak ki Bácskay János főigazgató személyzeti döntései következtében. Úgy véli: egy közintézménynél politikai nézetek alapján pozitív vagy negatív diszkriminációnak sincs helye, ám nem tűrik el, hogy azért bocsássanak el valakit az állásából, mert közel áll az FKGP-hez.

A Világgazdaság című napilap értesülései szerint a főigazgatói feladatokat ideiglenesen Mujzer János látja el. Információink szerint Mujzer János politikailag nem áll messze az FKGP-től, bár maga nem párttag.

A volt főigazgató elmondta: megegyezett Ligetvári Ferenc miniszterrel arról, hogy már csak október kilencedikéig irányítja az intézetet. Véleménye szerint a magyar politikai közélet mélypontját jelzik a történtek.

Minden döntésemnek igazolható szakmai oka van, amelyeknek nincs köze pártokhoz - mondta el a főigazgató.

Gordos Dénes főigazgató-helyettest a miniszter mozdította el beosztásából, fizetését továbbra is kapja. Huber Miklós volt igazgató eredeti fizetését kapja, szakértői beosztásban. Ez vonatkozik Tátrai Ildikó és Forgács László exigazgatókra is.

Az intézetből négy főt bocsátottam el. Közülük ketten már rég betöltötték a nyugdíjkorhatárt. Egy igazgató helyettesi posztot, illetve egy személyre kreált pozíciót pedig megszűntettem - közölte a főigazgató.

Bácskai János hagsúlyozta: a törvény szerint az intézetben nincsen főigazgató-helyettesi beosztás. Ehhez képest valóban létezik egy kinevezett főigazgató-helyettes, aki fővárosi kisgazda politikus.

Víg György

(Magyar Hirlap)