A pusztaszőlősi gázkitörés melletti vízminőségromlás veszélyét is vizsgálja háromnapos kihelyezett ülésén az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága. A fórum szakértők bevonásával igyekszik megállapítani, hogy a gázfáklya mellett feltörő termálvíz kezelésekor a szakemberek megfelelő módszert alkalmaztak-e.

Jóval a Pusztaszőlős mellett kialakult vízminőségvédelmi veszélyhelyzet kialakulása után tűzte napirendjére a történtek vizsgálatát a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága.

A Pusztaszőlősön már csaknem két hónapja lángoló gázkút sikertelen elfojtási kísérlete után keletkezett vadkitörés során ugyanis a gázzal együtt 72 Celsius-fokos, mérgező és környezetkárosító anyagokat tartalmazó termálvíz tört a felszínre. Az azonnal megkezdett munkálatoknak köszönhetően a veszélyes folyadékból csupán kis mennyiség jutott a közeli Czakóéri-csatornába, s az sem jutott be a térség ivóvízhálózatába.

A bizottság elnöke, Illés Zoltán elmondta, háromnapos kihelyezett ülésükön műszaki szakértők segítségével vizsgálják meg, vajon a kitörésvédelmi és a vízügyi szakemberek megtették-e a legmegfelelőbb intézkedéseket. Ugyanakkor Illés neheztel amiatt, hogy az illetékes bizottságnak a sajtóból kellett tájékozódnia a veszélyhelyzet kialakulásáról.

A múlt hét közepén az Önkormányzati Bizottság Rendészeti Albizottsága már vizsgálta a kérdést. Az albizottság előtt Bokor Csaba, a Mol Rt. ügyvezetője beszámolt arról, hogy a vadkitörés és a kitörésgátló megnyitása közt 3 óra 20 perc telt el, s ekkor még főleg gáz jött a kútból. Így nem valószínű, hogy nagyobb mennyiségű szennyezett termálvíz kerülhetett a talajvízbe, illetve az alsóbb rétegekbe.

(Népszava)

Korábban:

(2000. szeptember 14.)