Eltérő összegű, "egyénre szabott" kártérítést ajánl fel a magyar állam nevében a Pénzügyminisztérium a kezelésükkor hepatitis C-vírussal fertőződött hemofíliásoknak. A kártalanítási perben született, immár jogerős bírósági döntés ellen viszont a Legfelsőbb Bíróságon felülvizsgálati kérelmet nyújt be a tárca. A betegek érdekvédelmi szervezetei közben sorozatperekre készülnek.

Záros határidőn belül, talán még ebben a hónapban megkezdődnek a peren kívüli egyezkedések a magyar állam képviseletében eljáró Pénzügyminisztérium (PM) és a kezelésük során hepatitis C-vírussal megfertőződött hemofíliások között - értesült a Magyar Hírlap. A lap informáicói szerint eltérő összegű, "egyénre szabott" kártalanítást ajánlanak fel a betegeknek, ha igazolni tudják, hogy 1992 előtt - amikor még nem szűrték a vért a vírusra - úgynevezett stabil vérkészítménytől fertőződtek meg.

A peren kívüli egyezség lehetőségével először azok élhetnek, akik már bírósághoz fordultak kártérítésért, de ügyükben még nem született döntés. A pereskedők száma a PM információja szerint mindössze 10-20 lehet, emellett mintegy kétszázan jelezték, hogy peren kívül is hajlandók lennének megegyezni a kártérítésben. A megfelelő igazolások bemutatását követően az állam őket is kifizetné, a megajánlott összeg nagyságrendje pedig attól függene, hogy az illetőnél milyen mértékű egészség-, illetve életminőség-romlást okozott a hepatitis C-vírus. A PM abból indul ki, hogy a fertőzés kimenetele egyénenként eltérő, ezért indokolatlan az egységes kártérítés.

Egyebek mellett ezért sem fogadja el az állam azt az első fokon még áprilisban született bírósági döntést, amely szerint a pert indított négy hemofíliásnak egyenként csaknem négymillió forintot és havi 14 ezer forint életjáradékot kell fizetnie. A PM a döntés ellen, a kártérítés nagyságrendjét és nem a jogalapot vitatva, a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálati kérelmet nyújt be. A közelmúltban ugyanis a Pesti Központi Kerületi Bíróság formai okokra hivatkozva elutasította a hozzá benyújtott fellebbezést, így a döntés jogerős.

A pénzügyi tárca szakértői szerint ennek elbírálásáig a bírósági döntés nem tekinthető precedens értékűnek. A Hemofíliások Baráti Köre, illetve a Hemofília Alapítvány vezetői viszont egyértelműen annak tekintik az ítéletet, és azt javasolják tagjaiknak, ők is a bíróságon kérjenek jogorvoslatot. Sőt, ügyvédek bevonásával már meg is kezdték a sorozatperek előkészítését.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 13.)