A mentelmi bizottság felfüggesztené Székelyt

A kenőpénz átvételével gyanúsított képviselő, bár meghívták, nem ment el a mentelmi bizottság hétfői ülésére. A bizottság egyhangúan amellett döntött, hogy javasolja az országgyűlésnek Székely Zoltán mentelmi jogának a felfüggesztését. A parlament kedden dönt az ügyben.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyhangú határozatával azt javasolja a T. Háznak, hogy függessze fel Székely Zoltán (FKGP) képviselő mentelmi jogát - tájékoztatta az újságírókat Isépy Tamás (Fidesz), a testület elnöke, a bizottság hétfői tanácskozását követően.

A mentelmi bizottság elnöke elmondta, hogy a testületet - az Országgyűlés elnökén keresztül - a legfőbb ügyész kereste meg átiratával, amelyben közölte, hogy Székely Zoltán alaposan
gyanúsítható vesztegetés bűntettével.

Isépy Tamás hangsúlyozta: a legfőbb ügyész - átiratát kiegészítve - a bizottság tudomására hozta, hogy Székely Zoltán a vesztegetésen kívül zsarolás bűncselekményével is alaposan gyanúsítható. Székely Zoltán, bár meghívták a testület tanácskozására, nem jelent meg a bizottság előtt.

- Az eset tanúja szerint ugyanis Székely Zoltán közölte Balla Dániellel: ha nem adja az általa megjelölt alvállalkozónak a munka 50 százalékát, vagy nem fizet ki készpénzben 30 millió forintot, mindent elkövet annak érdekében, hogy Balla Dánielt, illetve vállalkozását tönkre tegye - mondta a mentelmi bizottság elnöke.

A testület elnöke azt is aláhúzta: a mentelmi jog felfüggesztése nem jelenti a képviselő bűnösségének beigazolódását.

- A mentelmi jog felfüggesztése azért indokolt, mert az ügy korrupciós jellege súlyosan árt az Országgyűlés tekintélyének - mondta Isépy Tamás, hozzáfűzve: egy felmérés szerint az eset kapcsán a lakosság 70 százaléka úgy ítéli meg, hogy a képviselők megvesztegethetők.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.10.16.)