A TIT szerint diszkriminatív a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) úgy véli: diszkriminatív megkülönböztetést alkalmaz utólagos szabálymódosítással az a kormányrendelet, amely Magyarországon az érettségi kiváltására csak kétnyelvű nyelvvizsga-bizonyítványt fogad el, a szaktárca helyettes államtitkára szerint ugyanakkor a nyelvvizsga érettségiként való elfogadásában nem történik változás.

A társulat közleményéből kiderül: a szervezet az általa hátrányosnak tartott megkülönböztetés miatt az oktatási jogok miniszteri biztosához és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul. A TIT a nemzetközi vizsgarendszerek közül elsőként, május 8-án nyerte el az államilag elismert minősítést. A döntés azt jelentette, hogy a társulatnál vizsgázók az unió tagországaiban elfogadott nemzetközi bizonyítvány mellett egy másik, állami elismertséget igazoló okmányt is kapnak. Ez a dokumentum azonban egynyelvű, ami egyenértékűséget jelent ugyan, de egyenjogúságot nem - véli a társulat.

A TIT indoklásul az Oktatási Közlönyben október 6-án közzétett kormányrendeletre hivatkozik, amely közzéteszi a Magyarországon akkreditált nyelvvizsgákat. A társulat szerint ezek között egy van csupán, amely kétnyelvű, azaz a rendelet értelmében az érettségi kiváltására alkalmas. A TIT úgy véli: a jogszabály nagy lépést tesz afelé, hogy a nyelvvizsgáztatás területén a korábbi, több évtizedig jellemző monopolhelyzetet visszaállítsa.

Környei László közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint a kormányrendelet a nyelvvizsga érettségi vizsgaként való elfogadásában nem hoz változást. A rendelet annyit tesz csupán, hogy fenntartja azt az egyenértékűséget, amely eddig is érvényes volt, azaz az érettségit kétnyelvű, középfokú C típusú nyelvvizsgával lehetett és lehet ezentúl is kiváltani. A helyettes államtitkár leszögezi: minden nyelvvizsga-akkreditációs kérelmet benyújtó intézmény jogosult kétnyelvű akkreditáció igénylésére is.

- Szó sincs a szabályok utólagos megváltoztatásáról - mutat rá Környei László, hozzátéve: egyértelmű, hogy minden akkreditációt kérő intézmény az általa kiadott nyelvvizsgát csak akkor tekintheti egyenértékűnek pl. a Rigó utcai nyelvvizsgával, ha az kétnyelvű.

(MTI)

Ajánló: