A Magyar Demokrata Fórum vezető testületei szerint az Országgyűlésnek meg kell akadályoznia, hogy a korrupciós ügyek rombolják a magyar közéletet. Székelyhidi Ágoston, a párt országos választmányának elnöke úgy vélte, ezért nem halogatható tovább, hogy a sajátos hazai viszonyokhoz alkalmazkodó lobbitörvényben szabályozzák a parlamentáris érdekképviselet módozatait és ezzel egészítenék ki a többi korrupcióellenes jogszabályt.

Székelyhidi elmondta, hogy a választmányi elnökség és a megyei elnökök közös ülésén nem foglalkoztak Székely Zoltán ügyével, de az a határozott álláspontjuk, hogy az 1980-as évekből eredő rejtett érdekkapcsolatok ásták és ássák alá a magyar politikai közéletet. Mint mondta, az új törvény gátat vetne "a közélet rombolásának", és megvalósulna "a közhatalomban részt vevő csoportok ellenőrzése".

Viniczai Tibor, az MDF alelnöke az olajügyeket említve kijelentette, hogy a törvényi háttér hiánya miatt 1992-ig nem volt ismeretes az olajszőkítés. Szerinte nem a kormányok, hanem az egyes személyek a bűnösök, akik kihasználták korábbi kapcsolataikat és az ellenőrzés hiányát.

A MDF vezető testülete felhatalmazta a párt frakcióját, keressen pénzügyi fedezetet, hogy 2001-től a nyugdíjak 15 százalékkal emelkedhessenek. A tanácskozáson helytelenítették, hogy tovább csorbuljon a szövetkezetek külső üzletrész-tulajdonosainak gazdasági, közjogi érdeke.

(Népszava)

Ajánló: