Felzúdulást keltett a képviselők körében Lentner Csaba (MIÉP) és Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter vitája, amelyben Szili Katalin önmérsékletre kérte a képviselőket.

Lentner Csaba MIÉP-es képviselő azonnali kérdésében arra hívta fel a figyelmet: az egyik legolvasottabb holland napilap augusztusban közölte, hogy a holland és a magyar földművelésügyi miniszter megállapodásának értelmében "15-20 holland sertéstenyésztő kezdheti meg hamarosan magyarországi munkáját". Emlékeztetett arra, hogy a földművelésügyi tárca vezetője már többször tagadta ezt a hírt.

Torgyán József ismét megerősítette, hogy nem tervezik holland gazdák Magyarországra telepítését. "Én megkérdeztem a mi frakciónk állatorvosait, hogy létezik-e a sertéseknél a kergemarhakórhoz hasonló betegség" - válaszolta a MIÉP-es képviselőnek Torgyán József, hozzátéve: úgy tudja, van ilyen kór, de ha nem fertőzte meg Lentner Csabát, akkor ne foglalkozzon a továbbiakban a holland sertések betelepítésének ügyével.

Lentner Csaba visszautasította a szakminiszter hangvételét, és jelezte, hogy a holland mellett a magyar gazdaság is válságban van, ezért sem indokolt a gazdák betelepítése.

Torgyán József viszontválaszában "zagyva gondolatnak" minősítette az elképzelést, és azt mondta: az nem az FVM-től származik.

Az elnöklő Szili Katalin a képviselők megszólalása kapcsán felhívta a figyelmet a Ház tekintélyének megőrzéséhez fűződő közös érdekre.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 10.)