Október elseje óta egyetlen legálisan kinevezett vezetője van a Magyar Honvédségnek: Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök. A szervezeti átalakítás folytán nyugdíjazott 12 tábornokot és 47 ezredest, valamint a leváltott vagy áthelyezett vezérkari és főtiszti állomány tagjait szeptember végén felmentették. A szakminiszter kinevezési névsorának átírása miatt viszont a mai napig érvénytelenek Szabó János honvédelmi miniszter aláírt határozatai.

Orbán Viktor miniszterelnök a minap tucatnyi tábornok és ugyanennyi főtiszt nevét kihúzatta Szabóval saját listájáról: egyesek további hadseregbeli alkalmazását is megtiltotta, illetve megnevezte, hogy bizonyos beosztásokba kik kerüljenek.

Ennek következtében a múlt hét végén újra kezdődtek a személyi beszélgetések, az alkudozások, mintha szeptember eleje óta semmi sem történt volna. A miniszterelnöki instrukciók alapján készül a legfrissebb kinevezési lista. A Népszava úgy értesült, hogy például Makai Sándor vezérőrnagy kinevezését azért kell visszavonni, mert a légierő vezérkari főnökének helyettesi posztján a miniszterelnök tanácsadói a veszprémi radarezred parancsnokát, Varga János ezredest akarják látni. Dobó Péter vezérőrnagy viszont egy volt belügyes protezsált, Tóth Rudolf ezredes miatt kényszerül 51 évesen nyugdíjba. Mint a lap megtudta, Urbán Lajos vezérőrnagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének helyettese önszántából Brüsszelbe "menekülne", és ha az új beosztási rend zöld utat ad neki, kiüti egy három nyelvet beszélő főtiszt társát, Braun László dandártábornokot. A miniszterelnök az Ankarába akkreditált Végh Ferenc vezérezredesről is rendelkezik: a Magyar Honvédség tavaly menesztett, volt első számú katonáját is nyugdíjazni kell.

A katonai megfigyelők véleménye megoszlik a folyamatról, amely a csapatoknál felerősítette a tisztek, tiszthelyettesek és szerződéses katonák kiáramlását. Egyesek szerint a kormányzópárt klientúraépítésre használja a haderőreformot. Mások úgy vélekednek: a politika csupán arra játszik rá, hogy az egzisztenciális küzdelemben hogyan tapossák el egymást a katonai vezetők.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 2.)