Kupa Mihály 1990 és 1993 között az Antall-kormány pénzügyminisztere és az MDF parlamenti frakciójának tagja volt. Jelenleg független képviselő, a közgazdaság-tudományok doktora. A közelmúltban kemény kritikával illette az Orbán-kormány kétéves költségvetését. Kupa Mihály a hazai borok nagy kedvelője, borlovag.

Kupa Mihályt 1958-ban összeesküvés vádjával 10 hónapi börtönre ítélték, hat évig segédmunkásként dolgozott a Chinoinnál. 1975 és 1984 között a Pénzügykutató Intézet főmunkatársa. 1984-ben Angolában dolgozott mint tanácsadó. 1984-87-ig a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikai osztályának vezetője.

Az Antall-kabinet tagjaként részt vett a Hankiss és Gombár elleni kormányzati vizsgálóbizottság munkájában. 1998-ban független képviselőként bejutott a parlamentbe. A mezőgazdasági bizottság tagja, Zemplén megye fejlődésének fontos támogatója.

Az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtti meghallgatásán Kupa elmondta, hogy az 1990 és 1994 közötti időszak legfontosabb feladata a pénzügyi stabilitás megőrzése és az áfacsalások visszaszorítása volt. Kupa szerint az akkori kormányzat vállalkozóbarát pénzügypolitikát folytatott. A közelmúltban kemény kritikával illette az Orbán-kormány kétéves költségvetését. Néhány nappal ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyik közéleti hetilapban azt mondta: a Bibó-kollégistákból álló Fidesz-vezetők inkább Lenintől és Rosa Luxemburgtól tanultak, mint Bibótól vagy Max Webertől.

Kupa Mihály a Szent László Akadémia védnöke. Az akadémia célja: az egyetemes magyarság számára Budapesten és Magyarország más szellemi központjaiban olyan képzési, tájékoztatási és kulturális műhelyeket létrehozni, amelyekben az anyaország, a Kárpát-medence és a világ magyarsága tájékozódhat a nemzet közös dolgairól, törekvéseiről.

Kupa Mihály a Magyar Gasztronómiai Akadémia elnöke.

Kupa Mihály október 24-én, kedden, 15 órától válaszol az olvasók kérdéseire a Társalgó Vendégszobájában.