A hatóság nem követett el provokációt Székely Zoltán országgyűlési képviselő múlt csütörtöki tettenérésekor - jelentette ki Polt Péter. Mint a Magyar Hírlap megtudta, a feljelentő vállalkozó mentesült a felelősségre vonás alól, mert a hatóság elé tárta az esetet.

A legfőbb ügyész szerint határozottan állítható, hogy Székely Zoltán leleplezésekor nem történt sem csőbehúzás, sem provokáció, ahogyan azt a képviselő a tettenérése után állította. A hatóság nem csempészett be semmit a holmija közé, nem "rendezte meg" a bűncselekményt, a törvényi előírásoknak megfelelően csak segítette a nehezen feltárható bűncselekmény bizonyítását.

A vádhatóság vezetője szerdán nyilatkozott először viszonylag részletesen a hosszú ideje példa nélküli ügyről. Ám jobbára így is általános kijelentéseket tett - mint maga mondta, a nyomozás eredményessége érdekében. Nem beszélt arról sem, alkalmaztak-e titkosszolgálati eszközöket. Polt Péter annyit árult el, feljelentésre indult az ügy, s a meg nem nevezett feljelentő kazettákat csatolt beadványához. Ezek arról szóltak, hogy a képviselő fenyegetéssel próbálta rávenni a vállalkozót, fizessen neki. A pénz tehát - a tájékoztatón elhangzottakból ítélve - nem dokumentumok helyett került az aktatáskába.

Az eljárást a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal folytatja az ügyben. Áder János házelnök szerdán délután levélben tájékoztatta Polt Pétert arról, hogy az Országgyűlés felfüggesztette Székely Zoltán mentelmi jogát. Turi András megbízott osztályvezető elmondta, a határozat tegnap délutánig nem érkezett meg hozzájuk. Amíg ez nem történik meg, nem tudják elrendelni a nyomozást. Utána viszont ellenőrzik, kihallgatható állapotban van-e a képviselő, akit addigra várhatóan gyanúsítottá nyilvánítanak.

Hatósági ember nincs a kórházban - közölte az ügyész. Mint a Magyar Hírlap megtudta, az őrizet s az előzetes letartóztatás beteg emberrel szemben is elrendelhető, de csak ha indokolt. Az ügyészség egyelőre nem tervez ilyet.

További gyanúsítottja nincs az ügynek - közölte az osztályvezető. A vállalkozó - azzal, hogy a hatóság elé tárta információit és bizonyítékot is mellékelt - mentesült a felelősségre vonás alól. A titkosszolgálati eszközök használatáról Turi András sem nyilatkozott, mert - mint mondta - már ez is államtitoksértésnek minősülne.

A vállalkozó emlékszik a kenőpénzre

Befejeztem, mindent elmondtam, amit akartam - közölte Székely Zoltán, akit szerdán kiengedtek a Kútvölgyi úti kórház intenzív osztályáról, de továbbra is az intézményben kezelik. A képviselő kijelentette: soha semmiféle pénzt vagy állami támogatást nem kapott. Leszögezte: amit eddig elmondhatott, azt elmondta, további információk nincsenek a birtokában. Balla Dániel, a Székely-ügy koronatanúja tegnap az RTL Klub esti hírműsorában úgy nyilatkozott, hogy szeptember óta tárgyalt vele Székely a megvesztegetési pénz összegéről s annak átadásáról. "Konspirációs nyelven" dokumentációnak nevezték a milliókat, egy "dokumentum" egymilliót jelentett.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. október 18.)