A budapesti kábelcsőhálózat értékesítése ügyében gondatlanságból okozott kár miatt fegyelmi eljárást kezdeményez a főpolgármester és helyettese ellen a fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció. Az ügyben a rendőrségi és a hivatali vizsgálat megállapítása szerint vagyoni kár nem esett.

Jövő heti ülésén tárgyalja a fővárosi közgyűlés a Fidesz-MDF- MKDSZ-frakció előterjesztését, amelyben fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezik Demszky Gábor főpolgármester és Vajda Pál főpolgármester-helyettes ellen. Az előterjesztés szerint az eljárást a polgármesterek jogállásáról szóló törvény alapján a közgyűlésnek kell megindítania azzal a céllal, hogy a főpolgármester és helyettese a kábelügyben a köznek okozott kárért személyesen is viseljen anyagi felelősséget.

Vajda Pál szerint a Fidesz folytatja botránykeltő politikáját ezzel a kezdeményezésével. A kábelügyet a főpolgármesteri hivatal vizsgálta, és nem állapított meg vagyoni kárt, a BRFK pedig ugyanebből az okból - a Fidesz feljelentése után - megtagadta a nyomozást.

Az előterjesztés szerint a fővárosi kábelvédőcső-hálózatot, amely idén januárban szakértői becslés szerint még 2 milliárd forintot ért, augusztusban már csak 1,2 milliárdért tudta értékesíteni a főváros. A 800 millió forintos vagyonvesztés oka pedig a frakció szerint az, hogy a szabálytalan és rendkívüli körülmények között született, a csőhálózat használatáról szóló FKF-Elmű-megállapodás megnehezítette a piaci áron történő értékesítést.

Vajda Pál a dokumentum szerint az általa jegyzett és a megállapodásról szóló előterjesztések szabálytalanságaiban, illetve az általa felügyelt terület munkájának vétkesen gondatlan irányításában felelős. Az előterjesztés szerint Demszky Gábor a képviselők többszöri írásos és szóbeli figyelmeztetése ellenére is elmulasztotta beosztottja ellenőrzését.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. május 3.)